Hundested rugby
Livet i Hundested Oplevelser og fritid

Sælhunde med succes – på og uden for banen!

Af - 2016

SPORT OG FÆLLESSKAB: Hundested Rugby Klub er på kort tid blevet en af de helt tunge drenge i dansk Rugby. Samtidig er klubben drevet på frivillighed og en kæmpe portion stolthed, som spreder glæde og opbakning helt ud på tilskuerrækkerne og rundt om klubben. Dette er beretningen om livet i klubben, pokalmesterskab og betydningen af, hvad ægte klubånd kan fører med sig.

– Rugby er kun for rigtige mænd med hår mellem tænderne. Sådan er der mange, der forstiller sig sporten. Jeg møder det konstant, men jeg kan jo bare sige, at de skulle tage at komme forbi klubben til kamp eller træning, fortæller Michael Holm Larsen, der er senior-ansvarlig i Hundested Rugby Klub.

– Selvfølgelig er det en kontaktsport, og den kan virke lidt brutal, men Rugby kan sagtens dyrkes af både kvinder, børn og også af dem, der ikke vejer 100 kilo. Der er positioner til både ham den lille med hurtige ben og ham med tyk mave. Alle er lige vigtige for spillet. Og så handler det først og fremmest om fællesskab.

hrk3-veh

Klyngekamp om bolden og vigtige meter på modstandernes banehalvdel. (Foto: JGP foto)

Rugby er gentlemen, respekt og ødelagte knæ

Når man taler med Michael, der også bare går under navnet Holm, bliver det hurtigt klart, at rugby er meget mere end store mænd, der tonser ind i hinanden. Holm er fra Hundested og spillede som ung i klubben, var forbi landsholdet, og har skabt sig et kæmpe netværk i Danmark og i udlandet omkring sporten.

– Det er faktisk en gammel gentleman-sport, og der er stor respekt for dommere, holdkammerater og modstander. Man siger ”sir” når man tiltaler dommeren, og personlige dumheder og vold straffer hele holdet. Til forskel fra fx professionel fodbold, så handler det nogle gange mere om ham, der laver den sidste tackling eller afleverer bolden videre, end om ham der scorer, fortæller Michael og fortsætter:

– Det er fantastisk, at vi i en klub som Hundested nu både har pige og dame hold, og en masse ungdomsarbejde. Helt ned til 3-4 år kan de komme med mor eller far til træning, og hygge og lege med på små minihold. Det er ganske gratis, for som så meget andet her i klubben, skal det være lysten, der driver værket.

Jeg er ikke i tvivl om, at vi lige nu har Danmarks bedste rugby hold og bedste klub her i Hundested.

– Rugby er faktisk værre end rygning, når det gælder afhængighed. Vi har gamle gutter på 45, der stadig spiller oldboys, uden den samme kontakt som senior, men hvor knæ og krop sagde stop for 10 år siden. Men lysten er stadig intakt. Og så bliver man jo ved, griner Holm.

Hundested Rugby Klub, eller bare HRK, er drevet af frivillighed og kontingent, og selv herreholdet i landets bedste række har ingen på kontrakt. Siden 80’erne har klubben holdt til ved Hundested-hallen, på et område, der går under navnet Rohde Park. Et navn der er opkaldt efter stifter Peter Rohde, der tog sporten med sig fra København, og som nu er formand i klubben.

hrk-pokalfinale-veh

Hundested fejrer klubbens første pokalmesterskab i 2016 – kulminationen på en fantastisk sæson. (Foto: JGP foto)

Pokalmesterskab, Super 6 og kamp om DM-guldet i rugby    

I juni 2016 kulminerede et flot år med klubbens første pokalmesterskab nogensinde. En sejr der kom i hus på egen bane, og med tilskuerrekord på mere end 1000 folk på lægterne. Yderligere har holdet kvalificeret sig til Super 6, hvor landets 3 bedste hold fra øst og vest mødes i slutspil om DM guldet.

– Det har været et helt vildt år, og jeg er så stolt af de her drenge. Det er ikke bare noget man lige gør. At vinde pokalen er historisk.  Og DM-guldet er måske ude af rækkevidde i år på grund af nogle teknikaliteter, men i vores første slutspilskamp vandt vi 80-7, hvilket måske svarer til 10-1 i fodbold, så i min verden, er jeg ikke i tvivl om, at vi har Danmarks stærkeste hold.

Udover national succes for HRK, så har Michael igennem sit netværk også bragt Hundested ud på den helt store verdensscene. Professionelle rugbystjerner og landsholdspillere fra Fiji, Australien og Østeuropa stiller for tid til anden op under navnet Hundested. For eksempel på Ibiza i Spanien og snart også i Dubai.

hrk-1-veh

Michael Holm Larsen (th.) fejrer pokalen med resten af holdet og de mange tilskuere. (Foto: JGP foto)

Hundesteds stolthed og lokale patrioter

Sætter man sig på en bænk, imens der trænes, er der stor sandsynlighed for at møde nogle af klubbens medlemmer eller familie til spillerne. De kender historierne og betydningen af klubben i dagligdagen:

– Hver by har sine ting at gå op i, og heroppe fylder sport og frivillighed meget. Vi har så haft rugby med mere eller mindre opbakning siden midt 80’erne, men nu blomstrer det for alvor. Folk har taget kulturen til sig, tror jeg, eller også er rugby lige så stillet kommet ind under huden på folk. Der er mange værdier, der passer rigtig godt sammen med en stolt arbejder- og havneby. Også at have sådan et fællesskab at følge og være med i, forklarer Michael.

Det er ikke lige meget, hvor man flytter til. Der skal være noget liv, og det bidrager HRK med.

En af de familier, der sad ved klubhuset i sensommersolen en dag i september, var Lennart og Martha, som overværede deres datter Astrid på 4 år, til træning og leg med de mindste.

– Jeg er fra Hundested, men flyttede til København for at læse, og nu er jeg så tilbage. Jeg havde egentlig ikke tænkt, at jeg skulle tilbage, men Lennart, som er fra Sønderjylland, kunne virkelig godt lide byen, når vi var på besøg. Han fik mig overtalt, og det har vi aldrig fortrudt, fortæller Martha, der nu arbejder i hjemmesygeplejen i Halsnæs Kommune.

Læs mere om livet i Halsnæs her.

– En ting er, at man får så meget mere hus for pengene. Noget andet er det sociale og den særlige stemning, som man ikke kan købe sig til. I Hundested har alt, som vi skal bruge, og mere til – især på den menneskelige dimension. Klubben her er et godt eksempel, forklarer Lennart der arbejder som kok.

hrk7-veh

Lennart og Martha foran det gamle klubhus på Rohde Park. De er begge medlemmer i klubben, og har deres datter med til træning.

Rugby for hele familien   

– Lennart kender efterhånden flere mennesker heroppe end jeg gør, selvom det er mig, der vokset op i Hundested, og det er især på grund af fællesskabet i klubben. Vi har taget vores datter med, fordi hun kan få lov til lege lidt mere vildt, end vi måske gør derhjemme, og hun har det rigtig sjovt. Det skal ikke være perleplader og prinsesser det hele, smiler Martha.

– Vi elsker Hundested, og man skal ikke underkende, hvor vigtigt det lokale liv og foreninger er for den generelle trivsel. Det er ikke lige meget, hvor man flytter til. Der skal være noget liv, og noget man kan blive en del af – og det er HRK med til at skabe, uanset om man er spiller eller bakker op på anden måde, forklarer Lennart.

Lennart og Martha er en af de nye familier, der selv har fundet vej til Halsnæs. Andre har boet her hele livet, eller kommer måske til fordi Holm ”headhunter” dem til klubben i Hundested. Alle har de del i den succes, som HRK oplever lige nu.

EMNER
RELATERET