Tilflytter

Lynæs tog os med storm

Af - 2017

Vi var begyndt at gå med flyttetanker, men at det skulle gå så hurtigt, var nok vores venner her i Lynæs skyld. Efter et besøg hos dem, blev vi grebet af stemningen, og slog hurtigt til da drømmeboligen dukkede op. Ordene er Bo og Randis, der i 2015 flyttede til Lynæs med deres 3 børn. En stor beslutning der blev taget hurtigt, men som stadig føles helt rigtig.

-Vi boede i et almindeligt rækkehus i Valby på 100 kvadratmeter, men med tre børn, var rammerne begyndt at blive lidt små. Vi er begge opvokset i Sønderborg, så på den måde var hus lige midt i storbyen heller ikke et must. Ligesom mange andre havde vi nok også en drøm om en stor have, og at kunne sende børnene afsted på cykel med en tryg fornemmelse, fortæller Randi, der efterfølgende har fået job som farmakonom i hjemmeplejen i Halsnæs. Bo arbejder i Søborg, hvor han er projektchef i MOE Rådgivende Ingeniører, og synes afstanden til København er helt ok.

At bo naturskønt og til fornuftige penge, det var dét vi ville!

-Lynæs ligger ikke lige i forstaden til København, men jeg har ikke noget problem med at køre et stykke vej til jobbet. Desuden kan jeg tage tog heroppefra og hele vejen ind, når jeg skal til møde helt inde i centrum, og så har jeg også fået en hjemmearbejdsdag. 50-60 minutter til Søborg er ikke lang tid i min bog, og det kan man også hurtigt bruge i myldretiden selv fra Valby til Søborg. Kørsel er også en del af pakken ved at bo naturskønt og til fornuftige penge. Og det var dét, vi ville.

Familieliv i Lynæs

Bo, Randi, Oscar, Frida og Sofus i haven på Bonderosevej i Lynæs. (Foto: Fotonova)

Hvad er Lynæs?

Lynæs er et historisk fiskerleje og nu en ægte vandsportsdestination i Nordsjælland – helt ude på spidsen af Halsnæs ved indsejlingen til Roskilde fjord. Byen er over tid vokset sammen med Hundested, og selve havnen har udviklet sig til en aktiv lystbådehavn og særligt gode faciliteter for kajak, vinterbadning, kitesurfing og windsurfing mm. Bo bruger havnen og især Lynæs strand meget:

-Jeg kendte godt Lynæs inden vi flyttede. Det er et kendt spot, som med sin vestlige placering tit har gode vindforhold for wind-  og kitesurfing. Men efter vi er flyttet, har jeg brugt det meget mere. Jeg har windsurfet i mange år, men nu er det noget nemmere at komme afsted, når vandet kun er 5 minutter væk, og man bare kan kigge ud af vinduet, og se om der er skum på bølgerne. Og når man så kan have sit grej nede i Lynæs Kite & Windsurfing Club, så er det hurtigt og nemt at komme ud på vandet, hvis tiden og lysten melder sig.

Vandet er kun 5 minutter væk, så vi bruger det meget mere.

-Lynæs Havn er også god for børn. Udover at der lavvandet på stranden, så er der også en stor hoppepude og en rigtig god legeplads, med en helt fantastisk udsigt. Den har vi brugt meget, og der er også blevet fanget en del krabber efterhånden, fortæller Randi med et smil og fortsætter:

-Selve kvarteret, som vi bor i, og vejene er også gode at cykle på, så vi kan efterhånden godt sende børnene afsted til legekammerater på egen hånd. Man finder også ud af over tid, at der er andre børnefamilier i området, og de har flere venner i området og den ældste har også en enkelt ven her på vejen.             

Randi og Bo har Oscar på 10 år og tvillingerne Frida og Sofus på 7 år. Oscar har nu alderen til at windsurfing for alvor kan prøves af, og han har også været med ude et par gange.

windsurf2-veh

På vandet en af de dage, hvor bølgerne har skum på toppen. (Foto: Familiens eget)

Windsurfing og de små millioner

-Når man pakker sejlet ud på stranden og vinden står perfekt, så bliver gang på gang bekræftet i at Lynæs var det rigtige valg. Jeg elsker sporten, og at være tæt på så gode rammer, betyder meget. Det må familien så bøde for, at jeg har trukket dem langt ud af storbyen, griner Bo.

-Ej, naturen og havet spillede selvfølgelig en stor rolle, men det gjorde huspriserne også. Da vi var på besøg hos vores vennepar, søgte vi for sjov på boliger i området. Vi kunne se, at de havde fået et lækkert hus, og området tiltalte os. Og at man så kommer langt for en eller to millioner, det giver luft i budgettet til de sjove ting, og føles mere rigtigt, end at brænde hele formuen af på mursten.

Surf i lynæs

Bo i gang med at gøre klar til en tur på vandet ved Lynæs strand. (Foto: Fotonova)

En aktiv del af lokalsamfundet  

-Når man først flytter til, så kender man ikke en sjæl. Vi var heldige at have et vennepar i området, men lynhurtigt vokser netværket. Det gør det i takt med børnene kommer i skole og daginstitutioner, og også hvis man vælger at bruge foreningslivet. Det gør vi især omkring Hundested-hallen hvor børnene går til gymnastik, badminton og også fodbold. Pludselig er man træner for et fodboldhold, griner Bo.

-Man står der jo alligevel – til træning eller kamp – og så kan man lige så godt bidrage lidt. Der er mange frivillige, der ligger en stor indsats i klubberne, og jeg står kun for mandagstræningen. Men det er den slags, der gør at man hurtigt får venner og bliver en del af lokalsamfundet.

-Man fornemmer også, at der er mange lokale og nye borgere, der gerne vil tage del i udviklingen og sætte gang i initiativer. Det oplevede vi blandt andet, da Cruise-skibene anløb i sommer (2016). Vi havde en lille bekymring for byens størrelse, når nu vi var vant til København. Men der sker rigtig meget – havnefester, sommerbio på stranden, festivaller og bryghus og kreative virksomheder på havnen. Den positive udvikling for erhvervslivet smitter af, og er et sundhedstegn for byen. Man kan mærke folk er stolte af området, og det giver en energi hele vejen rundt. Og så er København kun en time væk, hvis man skulle få lyst til en strøg-tur eller tur i Tivoli i weekenden. Jeg tror faktisk, at vi stadig bruger ”byen” i København lige så meget som før, fortæller Randi.

surf-og-familieliv-i-hundested_04

Oscar får en hjælpende hånd af far til at komme op på surfboardet. (Foto: Fotonova)

En storm i et glas vand

Efter godt halvandet år i Halsnæs er de fleste af Bo og Randis bekymringer og fordommene forsvundet:

-Udover at vi faldt for huset og Lynæs generelt, så havde vi også en skepsis i baghovedet. Var dette en udkantskommune uden udvikling, ville vi komme til at kede os, og hvordan med skole og uddannelser? På mange måder, viser den slags tanker at være en storm i et glas vand. Vi kastede os ud i det, og de bekymringer er forsvundet. Her rigeligt liv og positiv udvikling.

-Børnene er glade for skolen, der er gode skolebusser, der gør det nemt at koordinere dagligdagen, lokalbanen er moderne og så videre. Der er gymnasier i Frederiksværk og Hillerød, men efter det, så kan det være at børnene skal ind mod byen og bo. Desuden er det vores oplevelse, at der er en anden ro og måde at leve på her i Halsnæs. Selvom vi bor ”lidt langt væk” så er det et fantastisk dejligt sted, når man er her. Vi er glade for skiftet og slapper på en måde mere af, og vi nyder vores ”nye” liv.

EMNER
RELATERET