Torup Halsnæs
Arbejdslivet Iværksætteri Torup Velvære

Sundhed for sjæl og krop i Torup

Af - 2016

YOGA OG VELVÆRE: Mød Rikke – en tilflytter der har fået både familie og sit levebrød til Halsnæs. Nærmere betegnet Torup og økosamfundet Dyssekilde. Til dagligt driver hun klinik, behandling og kurser fra den renoverede stationsbygning, og bruger også selv stationen, når hun 1-2 gange i ugen pendler til København. Her er hendes egen beretning om beslutningen, dagliglivet og arbejdslivet i Torup.

Min historie

Da jeg første gang gik igennem den økologiske landsby, vidste jeg ikke, det var en økologisk landsby, men jeg var ikke et sekund i tvivl om, at her ville jeg bo! Det gav mig en følelses af, at der var højt til loftet; at der var plads.

Jeg boede på det tidspunkt i København. Og havde ikke planer om at flytte. Og slet ikke herop mod Hundested.

Jeg er vokset op i et ligusterkvarter i Humlebæk – med alt hvad det indebærer af fordele og ulemper. Der var mange børn, skole tæt på, stisystem til skov og strand og marker omkring. Der var koteletter i fad – en hel uge, hvis det var på tilbud i supermarkedet.  Der var ikke noget der hed helse eller natur og miljø. Der var sport, salat var til pynt og sladder over hækken. Sådan mellemfolkelig danskhed.

Jeg har lært utroligt meget af at bo her. Både som mennesker og som forældre.

Jeg har nu boet i den økologiske landsby officielt siden 2007. De første par år fra 2004 boede jeg halvt i København. og halvt heroppe, men da jeg fik mit første barn, var der ingen tvivl om, at det skulle være her. Det der i starten holdt mig tilbage var transporten frem og tilbage til København. Det var der roden til min selvstændige virksomhed var. Jeg ligger i dag og pendler to gange om ugen, og resten af mit virke er langsomt flyttet herop af.

yoga halsnæs

Rikke bor og arbejder i Torup. Her er hun foran Dyssekilde station, hvor hendes klinik har lokale på 1. sal

Plads til mennesker og hjertelig kraft i Torup

Jeg har fortsat den samme følelse af, at der på mange punkter er højt til loftet og luft. Der er i hvert fald en bred stemning for at turde at være i en proces og lade den arbejde. Jeg syntes, der er mere plads til at være menneske end mange andre steder i Danmark. Der er en stor kollektiv og hjertelig kraft i at være så bevidst om så meget som muligt.

Jeg har lært utroligt meget af at bo her. Både som mennesker og som forældre. Da jeg blev gravid med mit første barn, var der mange ting, jeg ønskede at gøre anderledes. Jeg ønskede at give mine børn mere bevidsthed omkring det at være menneske – at være i en relation, i forhold til egen sundhed og naturen og ikke mindst spirituelt. Her var og er der så meget inspiration at hente. Der bor mange, som er vokset op helt anderledes end mig, og som gav og fortsat giver mig en masse inspiration.

Og i dag findes energien ikke kun inde for økobyens ”reservat”. Der er utrolig meget puls heroppe i Torup og omegn. Der er så mange kreative, aktive og igangsættende mennesker, så man næsten mister pusten. Der er en åbenhed og kreativitet, som bare er så fantastisk at kunne få lov at være en del af.

Livet kan leves på mange måder i Halsnæs

Jeg er især glad på mine børn vegne, at de er omgivet af så mange forskellige kreative mennesker.  Det er en stor gave at kunne give dem det med. At de får lov at se, at der er mange andre måde at leve livet på, end den måde jeg har valgt at vise dem.

Jeg er også blevet glad for de naturlige omgivelser. De er ikke så friseret, som hvor jeg er vokset op. Der er mere plads til tilfældigheder.

Dyssekilde stationsbygning på en tidlig sommerdag

Dyssekilde stationsbygning på en tidlig sommerdag (Foto: Fotonova)

Arbejdslivet i Torup

Rikke har fået kontor og behandlingslokale på 1. sal i Dyssekilde stationsbygning. Et sted der ånder af historie og fred, og som lokale ildsjæle gennem enormt engagement og fonde har genskabt som aktivt værested, bogby og erhvervslokaler. Og så stopper lokalbanen stadig 2 gange i timen.

Læs mere om Rikkes virksomhed på Sanum.dk

 

Aktiviteter i Dyssekilde Station

Udover at huse erhvervslokaler på første sal bruges den gamle stationsbygning også til samlingssted, kulturelle arrangementer og faste lokaler for konceptet Torup Bogby.

I Torup Bogby kan man købe brugte kvalitetsbøger, og desuden arrangeres der forfatterarrangementer og foredrag løbende hvert år. Læs mere på torupbogby.dk

EMNER
RELATERET