kreativt håndværk
Arbejdslivet Iværksætteri Kreativt

Kreativt håndværk i Hundested Havn

Af - 2016

SAMARBEJDE OG KREATIVT HÅNDVÆRK: Hundested Havn, og kulturmolen især, er kendt for sin evne til at samle energien om det gode håndværk, og virksomhederne imellem skabe et stærkt fundament for hinandens forretning. Billedet herover (vikingeskibet) er et konkret og smukt produkt, der helt præcis kan komme ud af samarbejdet mellem en glassmedje og en møbelsnedker. 

– Vi er simpelthen så glade for vores beslutning, om at rykke vores værksteder til Hundested Havn. Vi kan mærke, at det hele vokser – kunder, omsætning og opmærksomhed fra omverdenen. Det har klart noget at gøre med miljøet, og muligheden for samarbejder med andre kreative erhverv her på havnen.

Ordene kommer fra Mette Bentzen og Andrew Brown, der henholdsvis driver møbelsnedkeriet Egeværk og glassmedjen Backhaus-Brown sammen med deres partnere. Virksomhederne ligger side om side yderst ude på Hundested Havn, hvor de begge er flyttet ind i lokaler, der byder på både åbne værksteder og showroom.

– Det arbejdende værksted er en del af konceptet, som betyder meget for os og vores kunder – at man kan kigge ind og være helt tæt på produktionen. Man kan fornemme håndværket og se det arbejde, vi rent faktisk ligger i produktet,” fortæller Andrew Brown.

Iværksætteri med stort potentiale

– Da Lasse og jeg besluttede at blive selvstændige og drive vores eget møbelsnedkeri, var det med håb om selv at skabe vores egne møbelklassikere. Vi kan mærke, at vi nu er ved at nå et lille gennembrud – også internationalt. Det kræver masser af hårdt arbejde og motivation, men det er det værd. Inspiration er også en vigtig ingrediens, og den får vi hver dag i disse omgivelser,” forklarer Mette.

Hundested Havn emmer af tradition og rå arbejderkultur. Den gamle fiskerihavn fungerer stadig som industrihavn med store virksomheder, kuttere, færger og fragtskibe, og samtidig er der i lystbådehavnen og molen – i dagligt tale “Beddingen” – masser af liv i form af mindre virksomheder, restauranter, butikker, et bryghus, bådebyggere, gallerier og de gamle fiskerhuse og åbne værksteder.

Synergi og plads til flere!

Hundested Havn gennemgår i disse år en spændende udvikling. Flere udviklingsprojekter starter op og åbner samtidig mulighederne for, at flere iværksættere kan flytte ind. Flere kreative håndværkere som Mette og Andrew, nye oplevelsesvirksomheder eller måske noget helt tredje.

– Vi har fået enormt meget ud af synergien her på havnen og i Halsnæs. Selvom man måske har vidt forskellige håndværk og produkter, så arbejder vi tæt sammen og har et godt forhold til mange i området. Der er et særligt “drive” – som gør at tingene har lettere ved lykkes, og at man måske finder nye partnerskaber og inspiration, som man ikke ville have fundet i et klassisk industrikvarter, forklarer Andrew.

Af nye udviklingsprojekter kan nævnes “Propellen”, der skal fungere som iværksætterværksted for nyopstartede ildsjæle, der kan få en plads og støtte i det fælles hus i en periode, mens virksomheden kan vokse sig større og blive mere profitabel.

Et godt eksempel på hvordan Backhaus-Brown og Egeværk rent praktisk arbejder sammen, er for eksempel ved fælles stand og deltagelse i den store designmesse i Bellacenteret: Northmodern 2016. En stand der satte fokus på kvaliteten i ”Handmade in Hundested” i forlængelse af skandinavisk design og kreativt håndværk. Se blandt andet billeder herunder.

– Vi har fået meget ud af at flytte vores forretning herud på havnen, og kan mærke at det hele vækster. Og det bedste er, at der er plads til flere. Der sker virkelig noget for tiden, og det oplever man sikkert også selv, når man kommer på besøg. Vi glæder os til at få nye ”kollegaer” på havnen, i form af flere kreative og arbejdende værksteder, som ønsker at blive en del af brandet handmade in Hundested og et energisk og autentisk miljø.”

SET PÅ TV: TV2 Lorry var været forbi i september 2017, og har lavet dette fremragende indslag om samarbejdet på Hundested havn:

Kulturmolen med plads til kreativitet

Kulturmolen ligger side om side med industrihavnen, lystbåde og det gamle fiskeri, hvor værftshaller og fiskerhuse præger arkitekturen. Rammerne er autentiske, og der er plads til udfoldelse. Flere initiativer er sat i søen for fortsat at udvikle Hundested, og herunder kulturmolen. Senest projektplan om iværksætterhus for nyt kreativt erhverv døbt. Følg med i udviklingen på Hundestedhavn.dk.

EMNER
RELATERET
Seneste indlæg