Lars cykler fra Lynæs til København
Arbejdslivet Bo ved vandet Sport og fritid Velvære

Lars pendler på den helt store klinge

Af - 2017

ARBEJDSLIVET I HALSNÆS: Dette er historien om, hvordan man får et arbejde med transport til København til at fungere med bolig i Lynæs. Og så tilmed på cykel! Lars Koch Sørensen er en af den slags personer, som de fleste af os har svært ved at følge med på landevejen. Men samtidig er hans historie en inspiration for os om, hvordan man får arbejdsliv, sport og dagligdag til at fungere på en alternativ måde.

Lars har lige rundet de 50 og arbejder i konsulenthuset BDO. Han bor i Lynæs, fraskilt og far til Anamaya og Tobias. Men her stopper det normale også. Lars vælger nemlig ofte at kører de ca. 70 kilometer til arbejde på cykel. Og det er 70 kilometer hver vej!

– Jeg flyttede til Halsnæs og Lynæs for 14 år siden, og I de første mange år – og da børnene var små – pendlede jeg hver dag i bil fra Lynæs og til København. En til tider stressende og tidskrævende tur i bil ind ad enten Hillerød-motorvejen eller Frederikssundsvejen alt efter temperament eller hvordan trafikken ud af Halsnæs var.

– Da børnene blev lidt større, og jeg blev mere og mere træt af myldretidstrafikken i indre by, så begyndte jeg, at tage bilen med cyklen bag på. Parkerede i Ølstykke, og så cyklede jeg de sidste ca. 30 km ind om morgenen og hjem om eftermiddagen – her sparede jeg hurtigt ca. 15 min hver vej ved at cykle, og samtidig fik jeg min daglige motion – ren win win, fortæller Lars med et smil.

Lars cykler fra Halsnæs til København 3 gange om ugen

Lars på vej ned af Skansevej i Hundested. Ofte en del af fritidsruten. (Foto: Fotonova)

Cykel til fritid og til job

– Efter at børnene begyndte i skolen, lærte jeg nogle af de andre forældre bedre at kende og erfarede, at nogle af de andre fædre også cyklede lidt, så vi aftalte jævnligt cykelture. Gerne rundt om Arresø. Og en gang imellem blev Esrum sø også inkluderet lige forbi min fødeby Fredensborg.

– Disse ture og kammeratskab har så medført, at vi har deltaget i nogle cykelløb her i Danmark og i udlandet. B.la. Kysten Rundt arrangeret af Veggerby, som lige runder Halsnæs og Hundested. Også Sjælland Rundt, som jeg har cyklet 4 år i træk. Og i Sverige har vi været Vättern rundt og i Belgien var vi Flandern Rundt.

– Under disse cykelture er der jo en del mandehørm, men man snakker også seriøse ting som fodbold, biler og piger (griner) og her fortalte en af de andre fædre, som også arbejder i København, at han en gang imellem cyklede fra Hundested til København. Jeg tænkte, hvad er det for en tosse? At cykle så langt? Men jeg indvilgede i at prøve en dag. Bare sådan lige for at prøve, griner Lars.

Cykelruten som Lars cykler på arbejde

Her er et screenshot fra Lars’ egen tracker, der viser ruten på de 70 kilometer til arbejde.

Far, du cykler jo to maraton om dagen!

– Det er snart 3 år side, jeg blev præsenteret for ruten til København. Nu er der gået lidt sport i det, for nu cykler jeg om kap med det offentlige 3 – 4 gange ugentligt. Min cykelkammerat er desværre faldet lidt af på den, så må tage turen alene. Men så ikke alligevel ikke helt alene, for man møder en masse andre motionister ude på landevejen.

– Der er 70 km, fra hvor jeg bor, til min arbejdsplads, og det samme retur. Med tog og bus og en lille gåtur, så tager det ca. 2 timer og 15 minutter. På cykel tager det i snit ca. 2 timer og 10 minutter. I bil kan man dog selv i myldretiden klare ruten noget hurtigere. Min søn siger: ”Far, du cykler jo to maraton om dagen. Hermed mener han, at et maraton tager ca. 2 timer at gennemføre – og det gør jeg så gange 2.

Læs også: Lynæs tog os med storm

– Nogle vil helt sikkert kalde mig tosset, men jeg bruger turene til at få min daglige motion, transport, og til at afstresse fra en travl hverdag og få gjort nogle tanker og løse nogle opgaver oppe i hovedet. Det er også win win, for jeg har ikke tiden til at motionere 4 timer, når jeg kommer hjem fra arbejde.

Lars bor i Lynæs, der ligger syd for Hundested by. Havnen kan anes i baggrunden. (Foto: Fotonova)

Derfor elsker jeg Halsnæs

– Den fred og ro, der findes her, efter en stresset hverdag i København. Og den meget varierende og smukke natur med vand på alle sider, skov, strand, havne, kuperet terræn. Og også flere solskinstimer. Det skal man lede længe efter for at finde tilsvarende.

– Den meget attraktive Hundested havn, og den hyggelige Lynæs havn og så vandet og stranden ved Lynæs fort, som jeg og ungerne benytter til badning om sommeren. og som jeg i vaders indtager for at fange havørred og hornfisk. Det holder jeg meget af.

– Min ynglings cykelrute er rundt om Arresø via Frederiksværk og nogle af de ”benknuserbakker”, der er deroppe. Kastanie Allé er en af de værste stigningsprocenter i Danmark – bare se på Climps.dk.

Læs også: Naturen er som skabt til mountainbike

– Al den cykling og motion har givet mig en masse positive oplevelser og resultater til cykelløb. Bare dét at kunne følge med de unge ryttere, som er 15-20 år yngre, giver noget i sig selv. Grundet min gode grundform, som jeg har opnået ved at cykle frem og tilbage på arbejde, så kan dette lade sig gøre.

Næste gang du ser en cykelrytter i den tidlige morgentrafik, så kan det være det er Lars. Han har i hvert fald lovet at fortsætte lidt i nu, hvis vi giver ham lidt medvind og en ny cykeltrøje. Så det har han fået 🙂

EMNER
RELATERET