Ketil Teisen
Bo ved vandet Hundested Kultur Livet i Halsnæs

Ketil forelskede sig i menneskerne og i Hundested

Af - 2016

HUNDESTED: Ketil Teisen blev solgt, da han første gang trak kajakken på land i Lynæs ved Hundested. Det var ikke kun den uspolerede natur, men også menneskerne og deres historier, der gjorde indtryk på den tidligere DR-vært.  

Han lyder næsten forelsket, Ketil Teisen, når han fortæller om sit forhold til Hundested-området:

– Det handler om mennesket bag. Her er ingen blankpoleret facade men en stor portion nærvær og sjæl. Og masser af muligheder for uformelle møder med snakke og historier, hvis bare man lytter, forklarer Ketil med stor energi.

Her drikker man en øl og ser ud over havet, og man hilsner på hinanden på stranden. Her bliver livet så at sige levet året rundt – ikke kun i højsæsonen!

Det var da også kærlighed ved første blik, da han for 20 år siden kom sejlende hertil. Med kajakken har han især bevæget sig rundt i det sydfynske øhav, men der skete noget, da han gik i land på stejlepladsen ved Store Karlsmindevej i Lynæs. Han faldt nemlig i snak, og det gør han i høj grad stadig. For nok er der sand, vand og smuk natur mange steder i Danmark, men indbyggerne gør Hundested til noget helt særligt, forklarer han:

Ketil i Kajak

Havkajakken bliver flittigt brugt – her uden for Lynæs Havn i Roskilde fjord med St. Karlsminde klint i baggrunden. (Foto: Allan Hansen)

Hippier og Hundested-habitter

– Her er industri og mænd i kedeldragter med mælkekasser på knallerten. Og her er også sommerhusområder, hippier og stålarbejdere. Her drikker man en øl og ser ud over havet, og man hilsner på hinanden på stranden. Her bliver livet så at sige levet året rundt – ikke kun i højsæsonen!

Ketil Teisen har også bidt mærke i, hvordan hundestederne er stolte af det gode håndværk:

– Vi viser vores gæster rundt hos Glassmedjen og Egeværk, inden vi tager dem med en tur på Bryghuset. For selvom det er det æstetisk pæne, der tiltrækker gæsterne, fx hos glaspusterne, så føler alle lidt, at vi har en andel i deres successer, smiler han og opfordrer alle til at blive endnu bedre til at støtte det lokale – ellers forsvinder det!

Over 500 personer følger hans Facebook-side “Køb i Hundested og gø”, hvor man kan gøre opmærksom på lokale tilbud og tiltag. Og som historiefortæller er Ketil Teisen selv én af de fremmeste til at åbne omverdenens øjne for Hundested.

De autentiske skildringer

Ketil står bag en Port Hundested-serie, der består af 12 korte dokumentarfilm, hvor han skildrer små og store virksomheder på havnen. Og med støtte fra Statens Kunstfond og i samarbejde med komponist Hans Sydow er det også blevet til en længere og mere poetisk sammenklippet version om livet yderst på næsset. DK4 har vist hele serien flere gange, der også findes på Youtube under hans firmanavn Ketilstadir.

– Mit favorit kultursted er det lokale. Ikke bare ét specifikt sted i Halsnæs, men summen af flere steder som Tjæregryden på stejlepladsen i Lynæs, som jeg så dengang for 20 år siden, eller Lynæs Cykelservice midt i Nørregade. Der er en guldgrube af skæve historier og hittepåsomhed heroppe, som man konstant opdager i alle kroge og hjørner af næsset.

Et eksempel uddyber han med Lynæs Cykelservice:

Ketil med videokamera

Ketil, nu bag kameraet, i færd med at fange en god historie. (Foto: Allan Hansen)

Cykelsmed og tilflytning

– René er værktøjsmager og gammel stålarbejder med et væld af oplevelser i bagagen. Han er også én af de få, der trods den giftige lim stadig lapper cykler, og så er han fantastisk til at opfinde mekaniske løsninger til folk. Når jeg fx kommer til at sige, at min mikrofon drejer rundt på kameraet, så fixer han det, ligesom han udvikler en indretning til en kvinde med klapfod, så hun igen kan gå ordentligt. Ikke fordi vi beder ham om det, men fordi han ikke kan lade være.

– Jeg elsker København, hvor jeg har boet i mange år. Men omgivet af halvanden millioner mennesker kan jeg godt føle mig ensom. Det gør jeg ikke her!

Ketil flyttede i 2005 til Hundested, hvor han til dagligt driver sit filmproduktionsselskab. Der kommer med garanti flere film fra Ketil om Hundested og menneskerne heroppe i Halsnæs, og ellers støder du måske ind i ham på fjorden, hvor kajakken stadig bliver brugt flittigt i fritiden.

Herunder kan du se Ketils portrætter om livet på Hundested Havn – en samlet fortælling med 12 afsnit.  

EMNER
RELATERET
Seneste indlæg