Spis lokalt med Spisekammer Halsnæs
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Halsnæs-kassen er for dem, der elsker tanken om lokal og bæredygtig mad. Halsnæs bugner af lokale fødevarer, og nu er det blevet endnu nemmere at få fingrene i dem. Man kan nemlig bestille den ugentlige Halsnæs-kasse, som samler årstidens friske grøntsager og fødevarer samt lokalt kød fra fritgående dyr. Slut med at købe gulerødder og andre grøntsager der transporteres kloden rundt, når de bedste findes lige i baghaven i vores nordsjællandske muld.
Denne sommer gik ca. 10 af de lokale fødevareproducenter i fælleskab om Halsnæs-kassen. De var i forvejen medlemmer af fødevarenetværket Spisekammer Halsnæs, som består af mere end 20 lokale producenter og gårdbutikker af alt fra honning til kartofler og kvæg.
– Man kender os måske fra madmarkeder, på Facebook eller har måske kørt forbi en af de mange gårdbutikker langs landevejene. Spisekammer Halsnæs handler om at fremme lokal fødevareproduktion, gerne på økologiske og fritgående principper, men især ud fra tanken om lokal produktion og kvalitet. Nu gør vi med dette initiativ det endnu nemmere at få sine lækre grøntsager og støtte op om det lokale, fortæller Ann Louise Hasselbalch, der gennem den socialøkonomiske virksomhed Mad og Mennesker på Grønnessegaard er medlem af Spisekammer Halsnæs, hvor produkterne til Halsnæs-kassen hver uge samles og pakkes.
Ugentlig kasse med lokale lækkerier og små overraskelser
– Det skal være nemt at få de lokale varer fra jord til bord, og vi har blandt andet pladsen til at samle produkterne i en kasse. I starten af ugen melder producenter ind med, hvad de kan høste og tilbyde, og om tirsdagen udvælges produkterne til en kasse, som kan bestilles fra gang til gang via mail eller Facebook. Fredag morgen samles, høstes og pakkes alle delene, og de kan så hentes på to udvalgte steder i hver sin del af kommunen. Vi kan også bringe ud, hvis der er behov for det, fortæller Ann Louise.
Den ugentlige kasse gør det fleksibelt at bestille, og sikrer at fødevarerne altid er friske. Kassen koster 200 kroner, som betales ved bestilling, og de to afhentningssteder er Grønnessegaard ved Hundested og Strandsegård ved Ølsted.
– Der er mange der hjælper til, og gør det muligt at lave Halsnæs-kassen. Vi får fx hjælp fra Sølager Landbrug og Gartneri, hvor Rikke kommer og hjælper med at pakke og udlevere kasserne. Det er også Sølager, der denne gang står for mange af varerne i kassen, der er 100 % økologiske, forklarer Ann Louise ved et besøg i september.
– Det er et godt arbejde, og jeg er glad for at hjælpe til. I denne uge er der en kålrabi med i kassen, der skiller sig ud fra de lidt mere normale løg, porrer og kartofler. Heldigvis er der også en opskrift med, så man kan få lidt hjælp til at bruge den, fortæller Rikke, der er tilknyttet Værkstederne på Sølager.
97 % tilfredshed og glade kunder
Spisekammer Halsnæs har i efteråret lave en spørgeskemaundersøgelse, der viste at 97 % var meget glade eller glade for Halsnæs-kassens indhold. På de par måneder kassen har eksisteret, er der allerede kommet ca. 30 mere elle mindre faste købere af kassen. En af dem er Ole fra Liseleje:
– Vi har været med fra starten, og det er et rigtig godt initiativ. Vi får de fleste af vores grøntsager til en uges madlavning på denne måde, og kødet er også helt fantastisk. Det fandt vi også først ud af, da vi bestilte kassen. Vi havde været på Torup Marked og købt lokalt mange gange, men at kødet også kan være lokalt og at vi kan købe det her på fx Grønnessegaard var nyt for os. Jeg nyder især også at køre ind på det smukke gods og hente kassen en gang om ugen, fortæller Ole med et smil.
Halsnæs-kassen kører som forsøg i år frem til vinter, hvorefter det nok bliver sværere at samle en kasse med friske råvarer, der består af mere end rodfrugter. På sigt kan der sikkert blive kapacitet til mere og flere kasser, så længe efterspørgslen fortsætter med at stige.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=”color-green”]
∇ Eksempel på indhold i Halsnæs-kassen
Ugens kasse uge 38:
- 2 kg. øko-Ditta kartofler fra Sølager
- 1 kg. øko-rødbeder fra Sølager
- 1 kg. øko-løg fra Sølager
- 3 stk. øko-porrer fra Sølager
- 1 stk. øko-kålrabi fra Sølager
- 1 pose øko-grønkål fra Engmosegaard
- ca. 800 g. bovsteak af Hereford fra Grønnessegaard
- 6 stk. Tranebærboller fra Ann’s Lækkerier
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”24px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”Besøg og læs mere om Spisekammer Halsnæs her” shape=”square” color=”success” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-hand-o-right” button_block=”true” add_icon=”true” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.spisekammerhalsnaes.dk%2F||target:%20_blank|”][/vc_column][/vc_row]