frivillig gjethuset
Frederiksværk Halsnæslivet Kultur Musik

Min energi bruges på kultur og fællesskab i Gjethuset

Af - 2016

Mød Kiehn – en mand hvis liv tog en alvorlig drejning, men som har fundet energien, glæden, kærligheden og en masse nye venner i Kulturhus Gjethuset i Frederiksværk. Her er hans beretning om oplevelsen og arbejdet som frivillig.

– At starte som frivillig, at møde så mange dejlige og nye mennesker, og nu flytte til Frederiksværk – det er simpelthen den bedste beslutning jeg har taget i mange år. Det er som en ekstra familie, og et fantastisk sted at komme her i Gjethuset, fortæller Kiehn.

Kiehn er 57 år og lige flyttet til Frederiksværk og Bjørnebakken. Nu med rækkehus og udkig over Roskilde Fjord og helt til Rørvig på gode dage.

– Jeg kom fra stort hus og have i Ramløse, lige på den anden side af kommunegrænsen, men med 1200 kvadratmeter grund, hæk og have som simpelthen tog alle mine kræfter. Jeg ville hellere bruge min energi på noget, der gør mig glad, og også gør andre glade. Det kan jeg gøre som frivillig.

Gjethuset, outdoor, Kim Larsen 2016

Et lille udsnit af Gjethusets næsten 100 frivillige hjælpere. (Foto: Photographic Nordic)

Arbejdsulykke vendte op og ned på det hele

– Jeg faldt ned fra en høj stige på en tømreropgave, og fra den ene dag til den anden gik jeg fra et arbejdsliv med fart på, til tonsvis af smerter, psykiske og fysiske mén, og et ægteskab der ikke kunne holde til konsekvenserne, fortæller Kiehn.

Med jobs som både selvstændig elektriker, og senere tømrervirksomhed, og som leder med entreprenøransvar i KTS og TDC, har Kiehn haft en lang karirere i bygge- og anlægsbranchen. Arbejdsulykken i 2005 har betydet, at der måtte findes nye beskæftigelsesaktiviteter for ikke at blive inaktiv og ensom.

– Det startede egentlig med, at min kusine fortalte mig om Kultursagen Helsinge, og muligheden som frivillig hjælp til events. Her mødte jeg så Jens, der fortalte mig om Gjethuset i Frederiksværk. Her har jeg så været halvandet år – og hvor er jeg dog glad for det, fortæller Kiehn med et stort smil.

40 frivillige arbejdsdage i 2015

– En typisk vagt starter med, at man møder ind kl. 17, får en fælles snak om aftenens arrangement, uddelegerer opgaver og går i gang med forberedelsen. Kl. 18 spiser man en fælles omgang mad som én stor familie, og så er man klar til at byde gæster velkomne til gode oplevelser.

– Sidste år blev det til 40 vagter for mit vedkommende, og det er selvfølgelig en del tid. Men jeg har fået rigtig meget igen. Jeg har fået masse nye bekendtskaber, og set kultur og events, som jeg normalt ikke ville have valgt. Sandheden er nok, at jeg faktisk bedre kan lide at komme her som frivillig personale, end som almindelig deltager og gæst i et arrangement. Det giver en ekstra dimension og mening for mig at hjælpe til.

Gjethuset

Gjethuset, Outdoor koncert 2016 med Kim Larsen. (Foto: Photographic Nordic)

Den usynlige, uundværlige og frivillige hånd

– Det er svært at forestille sig, men sådan en koncert som Kim Larsen udenfor på plænen, den har måske taget 3-4 dage at sætte op, og en masse frivillige hænder har hjulpet til. Når koncerten kører, er det fedt at alt bare spiller, og at vi som frivillige kan være med til at skabe den gode oplevelse, fortæller Kiehn.

I Gjethuset er der omtrent 100 frivillige, der på forskellig vis bakker op med cafevagter, events, koncerter, og hver især støtter op om kulturlivet i Halsnæs og Frederiksværk. En støtte og et engagement som sikrer at der kan skabes oplevelser for alle året rundt.

– Vi gør det, fordi vi elsker det. Det handler om fællesskab, og om det sammenhold vi får internt. Men også en glæde ved kulturen. Kultur er ekstremt vigtigt, for at skabe et godt sted at bo. Vi er heldige at have Gjethuset, som er det største Kulturhus i Nordsjælland. Og jeg er glad for at kunne hjælpe til, i det omfang som mit helbred tillader det. At være frivillig giver mening på så mange måder, slutter Kiehn.

EMNER
RELATERET