Tilflytter

I Lynæs kan alting lade sig gøre

Af - 2019

Det er ikke kun hus, havvand og høj himmel, som Kristine Meldal og Michele Lucarelli, glæder sig over, efter de er flyttet fra København til Lynæs. I det gamle fiskerleje føler de nemlig en særlige energi og et gåpåmod, som passer godt til deres mange projekter og idé om familieliv. 

Lejligheden på ydre Nørrebro var for langt fra drømmen om et moderne familieliv for italienske Michele, danske Kristine og deres dreng Noa. Tilfældigt kom de til Lynæs på en af deres første fælles ture rundt i Danmark. De faldt for et stort hus i det gamle fiskersamfund, hvor nye ideer og initiativer blomstrer frit med stor opbakning fra både nye og gamle lynæsborgere. 

“Da jeg blev gravid, var det tid til en forandring, og vi vidste, vi skulle ud af byen, og at vi gerne ville finde et sted i Danmark, der var nyt for os begge,” siger Kristine og Michele fortsætter: “Vi kendte ingen her, men her er en god energi, og hver gang vi kom herop for at kigge på hus, mødte vi nye, søde mennesker.”

Netop følelsen af at der er opbakning og interesse for tilflyttere, er vigtig for både Kristine og Michele. De får og udfører nemlig mange ideer. Michele, der er uddannet pizzakok, har blandt andet dej-laboratorium og et cateringfirma på cykel, og sammen har de startet en bed’n’breakfast, der tiltrækker mennesker fra hele verden for at opleve Lynæs´ hemmelige ‘smørhuller’.

I Lynæs kan alting lade sig gøre

Michele og Kristine mødte hinanden i New Zealand, og deres kærlighed til rejser og mangfoldighed var blandt andet årsagen til at åbne en bed’n’breakfast kaldet ‘The White House’. De ville gerne invitere verden til Lynæs. Og det har været en succes: “Vi er fuldt booket hele sommeren, og har oplevet flere gange at folk gerne vil forlænge deres ophold her,” siger Kristine, der peger på at Lynæs Surfcenter, Lynæs Havbad og Madborgerhuset, der er den ugentlige fællesspisning på havnen, er noget af det, folk falder for.

Parret har i det hele taget mange ideer, som bare venter på at blive udforsket og udfoldet – blandt andet et børnemuseum, vejside-brødudsalg og et projekt om større udbredelse af lokale fødevarer. 

Madborgerhuset i Lynæs er drevet af frivillige kræfter, og hver torsdag spiser omkring 100 lokale sammen ved den gamle købmandsgård, der nu er surfcenter, festlokaler og kontorfællesskab.

Det er nærmest kun tiden der sætter grænserne, for den lokale opbakning er stor: “Vi mærker ikke janteloven her, og jeg føler virkelig at folk støtter op. I Lynæs kan alting lade sig gøre. Da vi overvejede at flytte hertil, skrev jeg ud på facebook for at høre, hvad folk sætter pris på ved at bo her. Der var omkring 140 mennesker, der svarede, og mange der inviterede til kaffe. Det var overvældende. Og jeg tænkte: Her er et stærkt fællesskab, hvor jeg gerne vil bo,” siger Kristine.

Faktisk blev de gode venner med det ældre par, de købte huset af. De bor nu på den anden side af vejen, og barnebarnet, der før besøgte bedsteforældrene i ‘The White House’ kommer nu på besøg hos Kristine og Michele. 

Både Michele og Kristine har fundet arbejde i Lynæs og omegn. 

‘Kunne mærke at jeg ville have et liv i området’

For ikke bare at lade sig overrumple af sol og vand, kørte Kristine til Hundested Havn i november for at snuse til lokalmiljøet: “Der var cafeer og små butikker åbne, hvilket jeg synes var fantastisk. Jeg kunne straks mærke, at jeg ville have et liv i området, at jeg ville engagere mig og have et job her,” siger hun.

Der kommer besøgene fra hele verden til Kristine og Micheles bed’n’breakfast på The White House.

De formåede begge at få job i nærområdet. Kristine som lærer på en lille privatskole to minutter fra deres hus, og Michele startede et pizzasalg op på Lynæs Surfcenter. Efterfølgende har han leveret kantinemad til den lokale folkeskole – Hundested Skole – og er nu hus-bager på restaurant Knud på Hundested Havn. 

Vandet trak i Michele 

Hun er født i Allerød, og Michele er fra en lille by i midten af Italien, og især Michele var tiltrukket af vandet og den rolige Lynæs-stemning, da parret begyndte at undersøge ideen om at flytte.

Jeg elsker vandet, og jeg vil gerne være tæt på det, som jeg var som barn. Det giver mig ro,” siger han.

Faktisk var vandet ikke et stort trækplaster for Kristine. Nu vil hun ikke undvære det: “Vandet er det en del af vores hverdag, og jeg elsker det,” slutter hun.

EMNER
RELATERET