Natur Oplevelser og fritid

Lynæs er et kitesurfing-paradis

Af - 2016

Solen bager, og der står en let brise ind over kysten. På himlen danser de farverige kites fra side til side, og under dem er mænd og kvinder spændt fast med liner, trapez og board. På stranden møder vi Jeppe Ingversen, der er kitesurfinginstruktør og medindehaver af Lynæs Surfcenter.

– De færreste uden for kite-miljøet ved det, men Lynæs er nok en af Danmarks bedste kite-destinationer. Placeringen mod vest, på grænsen mellem fjord og hav, og et kæmpe areal med lavt vand, giver de optimale forhold for vind – både for begynderen og den rutinerede.

Sådan beskriver Jeppe sit Lynæs, hvor han og familien er vokset op. Nu driver han forretning, camps og kurser heroppe hver sommer.

– Mange kommer igen og igen – år efter år – både fordi de har en tilknytning til området, men også fordi at stranden og miljøet i Lynæs er noget helt specielt. Man falder hurtigt i snak med andre, og måske inviteret med til ægte lejrstemning og bål på stranden.

Kitesurfing camp

Sommercamp og hyggestemning på Lynæs Strand. (Foto: Lynæs Surfcenter)

Kitesurfing for nybegyndere og for børn

– Min familie og jeg elsker stedet, og vi har det helt under huden, da vi er vokset op her. Men vi ønsker også at kunne dele de oplevelser, som vi har fået, med så mange som muligt. Derfor gør vi en stor dyd ud af vores sommercamps, hvor børn og unge får muligheden for at lære sporten, og bruge vandet og stranden til leg og gode oplevelser, fortæller Jeppe, der som 18-årig startede surfcenteret op med tvillingebror Johan.

Læs også, hvorfor Halsnæs er nr. 1 i Nordsjælland.

Over sommeren kan man booke sig på camps målrettet forskellige niveauer og aldersgrupper, og den første camp ligger som regel allerede i Kristi Himmelfarts ferien i maj. Men man skal være hurtig:

– Vi oplever en stigende efterspørgsel – og det kan jeg godt forstå, for det er også mega hyggeligt og sjovt, griner Jeppe, der også fortæller, at man selv kan leje grej i centeret – også hav-kajakker eller stand-up-paddleboards – hvis man har mod på selv at tage en tur.

Kitesurfing Lynæs

Kitesurfing er for alle – og forholdene med lavt vand og vind er perfekte i Lynæs. (Foto: Lynæs Surfcenter)

Halsnæs – et naturligt vandsportsmekka

Lynæs er ekstra godt til kite, men fjordene byder også på ekstraordinære kajakmuligheder, og på nordkysten i fx Liseleje eller på Hald strand kan man få styret sin lyst til bølger og vind. Endda windsurfing på Damarks største sø, Arresø, er en mulighed.

– For mange er Halsnæs nok lidt overset – men med tre slags vand på tre sider, er der uendeligt mange muligheder for at dyrke forskellig vandsport – og så faktisk ret tæt på København. Jeg er kæmpe fortaler for at bruge den rå natur, og heroppe er vi så heldige, at være tæt på en stor variation af muligheder. Det er altså ret unikt, forklarer Jeppe.

Læs også: Lynæs tog os med storm

Halsnæs’s indramning af vand afspejler sig også i antallet af foreninger med maritimt islæt i området. De fleste er åbne for tilmelding, og mange viser sig frem på de årlige “Havnens dag” eller “Foreningernes dag”, så der er ingen undskyldning for ikke at komme endnu tættere på vandet, eller måske begynde på en ny hobby.

– Vi kan mærke, at vinden blæser i kitesurfingens retning i øjeblikket. Lynæs er en usleben diamant, og udviklingen er kun lige begyndt. Vi er virkelig spændt på, hvad havnen, området og byen kan blive til. Vi vil gerne beholde noget af det rå look og feel, men vi vil også gerne have mange flere til at komme og dele stedet med os, slutter Jeppe, inden han går over for at instruere endnu et hold unge talenter.

Lynæs kite

Savner du duften af saltvand?

Halsnæs Kommune ligger med vand på tre sider – Kattegat i nord, Roskilde fjord og Isefjord i syd og vest, og endelig Danmarks største sø, Arresø, i øst. Der er med andre ord utallige muligheder for at besøge kyster eller dyrke vandsport, hvad enten du er til kitesurfing, kajak, undervandsjagt eller noget helt fjerde.

EMNER
RELATERET