Natur Oplevelser og fritid

Her kan jeg godt blive lidt væk

Af - 2016

BØGER OG SKJULTE SKATTE: Fra sin gård i Vinderød ynder Ole Østergård at inspirere sine besøgende til at tage ud og opleve hele Halsnæs.

Når man forelsker sig i en kvinde, der drømmer om hestehold, må man sadle lidt om – i hvert fald hvis man bor midt i Valby. Så det gjorde Ole Østergård, der sammen med Vivi Quistgaard drog Nordsjælland rundt for at finde det helt rigtige sted.

– På vores ture gjorde vi blandt andet holdt på Arrenakke Bakker, som vi blev meget fascinerede af. Fra toppen kunne vi se hav, fjord og sø på én gang, og lysspillet var helt fantastisk, fortæller Ole Østergård.

I gåafstand derfra viste Vanggården og dens 20 hektar jord ned til Arresø sig at være til salg, og de sidste 10 års tid har Vivi derfor sadlet sin hest i Vinderød. Den gode trafikale beliggenhed gjorde samtidig gården oplagt til Oles planlagte retræte-geschæft, Ole’s Genbrug, som imidlertid er endt med at fylde både hans kalender og gården godt op.

ole østergaard3

Fra toppen af Arrenakke bakke kan Ole se tre slags vand. Dette særlige sted, var med til at Ole og Vivi flyttede til lige netop Vinderød. (Foto: Fotolinien)

De higer og søger …

Ét af Ole´s seneste påfund er ’refugiet’, som han kalder skurvognen ved siden af gården. Her er der både bløde stole og masser af læsestof at synke ned i.

– Her er cirka 20.000 bøger, og når der ikke er så travlt, kan jeg godt blive lidt væk herinde, smiler Ole, der især har en forkærlighed for svensk lokalhistorie og kunstbøger. Han har dog ikke refugiet helt for sig selv.

– Nogle kommer for at søge noget helt specifikt, andre nyder førsteudgaverne eller bladrer igennem på må og få. Og ja, man kan Google sig til meget, men man finder noget helt andet i bøger, og jeg er sikker på, at de får en renæssance!

Minder vakt til live

Bogvognen er hans favorit-kultursted i Halsnæs, for der sker også noget andet, når folk træder ind ad døren:

– Det sætter tanker og minder i gang, når forældre med børn kommer herind og åbner en skuffe, for pludselig er de i gang med at fortælle om lugten af oldemors chatol, hvor der lå Kongen af Danmark-bolsjer. Det gælder også, når jeg sætter én af de mange gamle jazzplader på grammofonen, ligesom der sker noget meget fint, når to kunder – der ikke nødvendigvis kender hinanden – mødes over et slag skak, fordi de gamle brikker på bordet herude ’kalder’ på dem.

En del mennesker bruger vognen som læsestue, og da alt som udgangspunkt er til salg, er det også sket, at en kunde har købt lænestolene efter endt læsning.

Ole østergaard

Her i refugiet kan Ole nogle gange blive helt væk i de tusindvis af skjulte skatte der findes i bøgerne. (Foto: Fotolinien)

Kaffe med udsigt

Der kommer både lokale og turister, og en del sætter bilen inden en gåtur til bakketoppen eller et visit på besøgsgården Grønnehavegård.

– Mange har planlagt en dagstur herud, og mange kigger forbi år efter år, når de er på ferie. Og jeg kan jo ikke lade være med at give dem ideer til, hvor de ellers skal tage hen. For fordelen ved Halsnæs er, at det er stort nok og rigt nok på oplevelsesmuligheder til, at man snildt kan sende folk videre. Samtidig er det overskueligt nok til, at man jo næsten kan cykle rundt i området, konstaterer han.

I juli kunne du gå i Ole Østergårds fodspor, da Oplev Halsnæs og Halsnæs Kommune bød på en gratis guidet gåtur til Arrenakke Bakker i selskab med geolog Kenneth Berger. Kaffe med udsigt er en tilbagevendende begivenhed med nye destinationer sommeren over. Se mere om ”Kaffe med udsigt”-arrangementet på oplevhalsnaes.dk.

Blå bog – Ole Østergård

Født 1951 i København, Boet i Skørping og Valby

Flyttede til Vinderød i 2006

Initiativtager til kulturhuset Kinorevuen i Skørping

Driver Ole’s Genbrug i Vinderød

EMNER
RELATERET