Hundested Spodsbjerg Fyr
Natur Oplevelser og fritid

Ingen begrænsninger for kreative ideer

Af - 2016

Kulturcafé karl-e rummer mange muligheder. I kælderen får jeg al info om de lokale kulturtilbud, og i cafeen hører jeg levende musik, drikker kaffe eller spiser et måltid. Ordene kommer fra Per Ivar Ledang, en tilflytter med hang til design, kultur og natur.

– På karle-e møder jeg andre kreative folk, jeg ellers ikke kendte, og i kælderen opbyggede vi fx et fotostudie specielt til nogle videooptagelser, jeg skulle have lavet, siger han og fortsætter:

– Der er  ingen begrænsninger for de kreative ideer, og så føles det lidt som at være hjemme. Måske er det indretningen, måske er det den uformelle atmosfære … Det kan i hvert fald anbefales.

Per Ivar Ledgang i fortællerstolen på karl-e i Frederiksværk

Per Ivar Ledgang i fortællerstolen på karl-e i Frederiksværk. (Foto: Fotolinien)

På toppen af det hele

Hjem kan være så meget. Et hjemland. Et hjem af fire vægge og tag. En følelse, som andre giver én. Et umiddelbart ubetydeligt sted, der har stor betydning for én selv.

Sådan er det for designer Per Ivar Ledang, der har fundet mange af de ting lige her i Halsnæs, hvor han og familien har boet i 10 år.

– Vi kom hertil fra Stevns, hvor der var ret fladt – især for mig som nordmand. Det var lidt som en masse fodboldbaner, der var lagt ved siden af hinanden. Jeg trængte til noget med lidt mere højde på, og alternativet var at rykke til Norge. Takket være mine svigerforældre i Frederiksværk fik vi øje på det her, fortæller Per Ivar hjemme på terrassen i Hundested.

Sammen med sin kone, Joan Graungaard Ledang, havde Per Ivar tidligere boet både i Holte og i København, men først i Hundested følte de sig hjemme:

– Menneskene er laid back på den gode måde, og her bor mange virkeligt skønne og meget kreative folk, og det er vigtigt for os begge to, forklarer Per Ivar med henvisning til, at Joan fx er med til at udsmykke Himmelstorm Festival og er én af de faste kræfter bag Kulturkraft om efteråret.

At der er under en time til Rådhuspladsen i København og masser af skov og strand i Halsnæs, tæller bestemt også på plussiden for parret.

På toppen af Hundested

Per på sin yndlingsbænk på toppen af Hundested med udsigt mod nord og fødelandet Norge. (Foto: Fotolinien)

Overblik er godt

Som hundeejer får Per Ivar gået mange ture, og hans favorit-natursted ligger netop i gåafstand fra hjemmet:

– Ved Fyrgårdens p-plads står en enlig bænk og troner midt på marken. Herfra kan jeg fornemme, at mit hjemland ligger lige deroppe, og jeg har udsigt til både køer, skibe og motionister fra bænken. Her er der overblik, og det er et utroligt godt sted at få styr på tankerne. Både dem jeg tænker selv, og dem jeg vender med min kone.

Hunden har vist sig at være en god måde at opleve et nyt område på, for den trækker i alle retninger. Ullerup Skov er en anden favorit for både den firebenede og den tobenede i hver ende af hundesnoren.

Mad og mennesker

Per Ivar Ledangs favorit-kultursted giver ham også overblik og input, men det ligger til gengæld midt i byen – i Nørregade i Frederiksværk.

I sommeren 2016 var Per med i kampagnen #deldithalsnaes, og her udpegede han karl-e på grund af de mennesker, den mad og de oplevelse han får her, og naturstedet og bænken ved Spodsbjerg Fyr var favorit nummer 2. Resten af kampagnen findes på Facebook/deldithalsnaes, eller kan søges frem på Instagram med hashtaget.

I kælderen af karl-e findes et overblik over kultur og begivenheder i hele Halsnæs. (Foto: Fotolinien)

Blå bog

Per Ivar Ledang, Født 1962 i Norge

Boet i Hundested siden 2006

Tidl. designer for IKEA, Arbejder med møbel- og produktdesign

Laver landart og skulpturer

EMNER
RELATERET