Halsnæslivet Kultur Tilflytter Torup

Torup er blandt Danmarks tre hotteste landsbyer

Af - 2021

Der er få landsbyer, der kan tiltrække nye beboere som Torup i Nordsjælland. Derfor er den lille by mellem Frederiksværk og Hundested kommet på det varme landkort over de hotteste og mest inspirerende landsbyer som blandt andre  Aalborg Universitet står bag.

En af de tre hotteste landsbyer i Danmark. Sådan lyder dommen over Torup, der igen-igen bliver fremhævet som foregangseksempel på, hvordan små landsbyer overlever og udvikler sig i en tid, hvor urbanisering og centralisering ellers lægger mange små samfund øde landet over.

Sammen med to andre, måske lidt mere landskendte lokationer nemlig Svaneke på Bornholm og surfer-mekkaet Kltmøller, er landsbyen i Halsnæs Kommune fremhævet som en såkaldt ‘varm zone’.

Grundene til kåringen som varm zone, er blandt andet på grund af sin store evne til at tiltrække børnefamilier og det man i kalder ikke-gennemsnitlige familier. Det betyder, at der i højere grad, flytter andre typer mennesker til end der eller gør til områder man normalt ville sammenligne med.

Økobyen Dyssekilde er fyldt med anderledes huse, hvor byggeformer og energiforbrug nytænkes. Foto: Mette Johnsen/Varme Zoner

Det er projekt Varme Zoner, der fremhæver Torup som en af de landsbyer, der har knækket koden til at få de små samfund til at fungere og ikke mindst tiltrække nye beboere.

Projektet er forankret hos Thy Erhvervsforum, der i flere år har haft fokus på sammenhængen mellem job og livskvalitet i Thy.

Men i dette projekt kigger Thy Erhvervsforum altså længere end egne klitter, og har også involveret balndt andre Aalborg Universitet og konsulenthuset COWI.

Økobyen Dyssekilde trækker Torup op

Ikke overraskende er det Økobyen Dyssekilde, kaldet ØD, der er det store trækplaster og afgørende element for at fremhæve Torup som en ‘varm zone’.

I projektets konklusioner lyder det: “Det er Økolandsbyen Dyssekilde og dermed det, som visionære og initiativrige mennesker har skabt, som umiddelbart får Torup til at skille sig ud.”

Og det lyder videre: “Selvom folk er forskellige, er man grundlæggende fortsat enige om en bestemt måde at leve sammen på. Det resulterer i en relativt homogen gruppe, som nye mennesker med lyst til livet i (øko)landsbyen har forholdsvis nemt ved at finde sig til rette i.”

Madmarked

Marked ved Dyssekilde Station. Foto:Daniel Overbeck – VisitNordsjælland

Besøg Dyssekildes hjemmeside her.

Fire faktorer tiltrækker tilflyttere

Overordnet har projektet ‘Varme Zoner’ nedbrudt de fire faktorer, der er vigtige for at tiltrække og fastholde tilflyttere til Torup.

I projektet peger man på at Torup slår ud på sammenhængskraft, mødesteder, skabertrang og x-faktor.

Konkret fremhæves det, at sammenhængskraften i Torup og Dysekilde er stor, og fordres af en stor nærhed, åbenhed og tryghed. Mødestederne er mange, varierede og hyppige, og skabertrangen er stor og inspirerende.

I x-faktor-kategorien ligger kvaliteter som fællesskab og selve stedet, hvor landsbyen er.

Læs om resten af faktorerne her og mød nogle af Torup-tilflytterne Gry & Morten og Rikke og hendes familie.

Anbefalinger til andre landsbyer

Der skal nok have været et par hovedrystende Halsnæs-borgere, den gang de første spadestik til Økobyen Dyssekilde i Torup Landsby blev taget for mere end 30 år siden. Men det er længe siden og hovedrysten er blevet til anerkendende nik.

Torup Børnehus holder til i en gammel murermestervilla. Foto Mette Johnsen/Varme Zoner

Og andre landsbyer skal lære af Torup, Svaneke og Klitmøller, hvis de vil ind i den ‘varme zone’.

Anbefalingerne til andre byer er på det overordnede plan, at man skal sætte sine ambitioner højt, at man ikke skal regne med frivillige kræfter til at bære det hele, at man som lokalsamfund skal have ‘ja-hatten’ på og at det uvante måske er der, hvor den næste store succes ligger. Se flere anbefalinger her.

Torup rummer i dag en lilleskole, børnehave, forsamlingshus, kirke, café, brugs, økobutik, galleri, koncertsteder, et bageri, selvstændige erhvervsdrivende og klinikker.

I den tidligere stationsbygning er Torup Bogby og et kontorfællesskab flyttet ind.

Herudover foregår der mange kulturelle og sociale aktiviteter i landsbyen, blandt andet en årlig bevægelsesfestival, kunst- og bogfestival, koncerter, udstillinger, kurser, filmfestival, madmarked og Himmelstorm Musikfestival.

I 2019 blev Torup desuden kåret til Årets Landsby af Landdistrikternes Fællesråd.

EMNER
RELATERET