Litteraturen blomstrer lystigt i Halsnæs
Halsnæs har gennem tiden lokket mange forfattere til med sin smukke natur, som skaber rolige omgivelser til at skrive bøger i. Som læser og litteraturelsker er der rig mulighed for at komme til litterære arrangementer i Halsnæs f.eks. på Bibliotekerne, i Torup Bogby eller i Bogsalonen i Frederiksværk. I 2017 fik Halsnæs desuden sin egen bogfest, som blev startet af en engageret gruppe litteraturelskere fra Halsnæs. Her var forfatter Lotte Hammer blandt andet med og derfor har Vi Elsker Halsnæs sat hende i stævne for at høre mere.
I 2017 blev Halsnæs Bogfest holdt for første gang og det var med et fantastisk flot fremmøde på 900, hvilket var langt flere end forventet. Da Vi Elsker Halsnæs’ udsendte spørger Lotte Hammer om, hvordan hun synes, at bogfesten gik, svarer hun smilende:
”Jeg er enormt stolt over den flotte tilslutning som bogfesten fik i 2017, det blev en kæmpe succes. Vi i initiativgruppen havde et håb om 300 fremmødte, så 900 deltagere er jo helt fantastisk. Selvom vi var trætte efter bogfesten i 2017, var motivationen til at gentage successen helt i top.”
Derfor er håbet for arrangørerne, at bogfesten kan blive en fast og tilbagevendende begivenhed.
Ideen til Halsnæs Bogfest opstod i starten af 2017, da en gruppe litteraturelskende Halsnæsborgere, ønskede at lave et litteraturarrangement. De var meget inspirereret af den måde, hvorpå lokale kunstnere udnytter, at der er så mange kunstnere i kommunen på: F.eks. ved initiativet Åbne Atelierdøre eller det kunstneriske miljø på Hundested Havn. Derfor var ønsket at lave en litterær begivenhed med fokus på lokale forfattere, og på den måde opstod ideen til Halsnæs Bogfest.
Vi Elsker Halsnæs’ udsendte spørger i denne forbindelse Lotte Hammer, hvad det er, bogfesten kan?
”Bogfesten skaber et rum, hvor tilhørerne kan møde forfatterne og bliver klogere på deres værker. Derfor kan man sige, at der er mulighed for at ”se giraffen”. Derudover var ønsket at skabe nogle rammer for litteraturen, som kunne favne bredt. Derfor var det vigtigt, at der blev skabt et program til både børn og voksne, og som ikke krævede et stort litteraturkendskab.”
Mød Iben Mondrup og Ib Michael mfl. til Halsnæs Bogfest
Sidste år var temaet til Halsnæs Bogfest ”lokal litteratur”. I år er temaet bredt lidt mere ud og der er valgt at sætte fokus på ”Det globale i det lokale”. Temaet er inspireret af Knud Rasmussen, som er en lokal historisk helt, som havde en særlig tilknytning til Hundested, samtidig med at han rejste rundt i Grønland som polarforsker.
Til Halsnæs Bogfest i år kan du b.la. opleve forfatter Iben Mondrup, som har vundet DR´s romanpris 2015 for sin roman ”Godhavn”. Hun vil fortælle om sin opvækst i Grønland udfoldet gennem bøgerne ”Godhavn” og ”Min barndom i Grønland”.
Du kan også opleve forfatter Ib Michael som har et stort forfatterskab bag sig bl.a. ”Vaniljepigen”, han vil snakke om ud- og hjemlængsel, og om hvordan det afspejler sig i hans forfatterskab.
Som det sidste eksempel kommer forfatter og foredragsholder Hans Jakob Helms og fortæller om hvad der ligger bag mange grønlænderes ønske om løsrivelse fra Danmark.
Til Halsnæs Bogfest er der også noget for børnene, som kan opleve bl.a. Børneteater og kreativ workshop. Der er også mulighed for at gå rundt mellem forskellige stande som præsenterer store og små forlag og man kan købe mad og drikke ved Frk. Jensens madbod.
Til at styre løjerne er det Frederiksværkborger, kulturel iværksætter og radiovært Alex Nyborg Madsen som er konferencier.
Litteraturen lever i bedste velgående i Halsnæs
I Halsnæs er der rig mulighed for at få en masse litterære oplevelser udover at læse bøger fra de lokale folkebiblioteker i Hundested og Frederiksværk: f.eks.Oles Genbrug, der har en skurvogn med bøger og bløde stole eller Bogsalonen i Frederiksværk, hvor kan man købe nye og antikvariske bøger, samtidig med at der er mulighed for at nyde en kop kaffe og læse avisen.
Du kan også opleve forfatterarrangementer af forskellig art i Bogsalonen. Den 2. oktober i år besøgte Morten Pape Bogsalonen og fortalte om sin nye roman ”Guds bedste børn”. I løbet af efteråret afholder Bogsalonen en række filosofiske foredrag med filosof Thomas Ryan Jensen. Og der er også lokale forfattere som fx Lasse Løager
Vi elsker Halsnæs’ udsendte har besøgt Bogsalonen og snakket med ejeren Leif Kristensen om, hvad der driver ham til at have Bogsalonen, samt hvad det er, de litterære arrangementer kan? Efter at have tænkt lidt over spørgsmålet svarer han:
”Jo flere litterære arrangementer i Halsnæs des bedre. De supplerer hinanden snarere end, at de konkurrerer imod hinanden. Jeg afholder arrangementer i Bogsalonen, fordi jeg gerne vil være med til at slå et slag for litteraturen. ”
På den måde bidrager Leif Kristensen til, at der er nogle tilbud til de borgere, som er interesserede i litteratur. Leif Kristensen mener, at litterære arrangementers styrke, er, at de:
”Skaber et rum, hvor der er en dialog om litteraturen, samtidig med at der er mulighed for, at forfatterne kan møde deres læsere.”
Derfor kan litteraturarrangementer noget særligt, som Leif Kristensen gerne vil understøtte med Bogsalonens arrangementer.
En anden mulighed for at gå til litterære foredrag er i Torup Bogby. Her afholdes der jævnligt forskellige arrangementer omhandlende litteratur. I Torup Bogby er der også mulighed for at købe brugte bøger, både på Dyssekilde Station og fra forskellige salgssteder rundt omkring i byen. Torup var den første bogby i Danmark og du kan læse mere her.
Hvis du vil vide mere om litterære oplevelser i Halsnæs, kan du læse litteraturguiden på Oplev Halsnæs her.
Halsnæs er unikt smuk
Lotte Hammer har boet i Halsnæs i en del år og hun har svært ved kun at vælge én ting, som hun elsker mest ved at bo i kommunen. Derfor ender det med tre ting: befolkningens væremåde, naturen og mulighederne for frivillighed.
”Jeg kan godt lide, at borgerne i Halsnæs er meget ligetil og ikke så prætentiøse. Jeg ser det som et sundhedstegn, at man skal bevise noget, før de falder på halen for en”
Som forfatter er det en uvant situation for Lotte Hammer ikke at kunne udtrykke sig tydeligt, men hun bruger noget tid på at finde de rette ord til at beskrive Halsnæs’ indbyggere. Da Vi elsker Halsnæs’ udsendte nævner Halsnæs kommunens vision: ”Oplev det rå og autentiske Halsnæs” bliver Lotte Hammer rigtig glad, for de var lige præcis det, som hun prøvede at udtrykke.
For det andet elsker Lotte Hammer Halsnæs’ enestående natur, som hun beskriver som ”Unikt smuk”
Den sidste ting, som Lotte Hammer elsker ved Halsnæs er, at der ikke er langt fra idé til handling, når det drejer sig om frivillighed. Når Vi Elsker Halsnæs spørger hende, hvad det giver hende at lave frivilligt arbejde, svarer hun: ”Det er sjovt at lave noget sammen med andre for andre”. Ofte er det manglende tid, der gør, at mange fravælger at være frivillige, men Lotte Hammer mener: ”Det gør ikke noget, at det tager tid, når jeg får energi af det”.
Så glæd dig allerede nu til Halsnæs Bogfest og tøv ikke med at deltage i nogle af de litterære tiltag, som foregår i Halsnæs.
Fakta om bogfesten
Halsnæs bogfest foregår lørdag d. 20.10.2018 på Frederiksværk bibliotek, kl 10-18. Du kan finde hele programmet her.
Artiklen er skrevet af virksomhedspraktikant Iben Sterregaard