Nordsjællands ‘Sunshine state’? Det er Halsnæs!
Halsnæs Kommune har flest solskinstimer i hele Region Hovedstaden. Til gengæld falder der mindre regn i den nordsjællandske kommune, der også topper på varmegrader.
Det gælder om at smøre solcreme på næsen og gemme paraplyen væk, når du er i Halsnæs i Nordsjælland. Området er nemlig det mest solrige i Region Hovedstaden, viser vejrdata fra de seneste 10 år i følge TV2 Lorry.
Data peger entydigt på Halsnæs Kommune som regional vinder, når det gælder flest solskinstimer og mindst nedbør.
Konkret har Halsnæs Kommune mere end 1800 solskinstimer om året, hvilket ligger lidt under niveauet for for eksempel Bornholm, Samsø og Læsø, der år efter år topper den nationale liste over solskinstimer med omkring 1900 solskinstimer.
Landsgennemsnittet for solskinstimer om året ligger på 1718 timer.
Når det kommer til nedbør er Halsnæs til gengæld i bund med kun 619 millimeter om året, hvilket er det laveste i regionen. I den anden ende ligger Rudersdal Kommune og Lyngby-Taarbæk og sjasker med tæt på 700 millimeter om året.
Halsnæs er en kystkommune
Der er flere grunde til at Halsnæs har masser af solskin, men den største er, at Halsnæs er en kystkommune.
Det forklarer DMI’s klimatolog, Frans Rubek, til TV2 Lorry. Ifølge ham er der typisk langt mere sol og mindre regn i områder med meget kyst og dermed kort til vandet.
Han begrunder de mange solskinstimer med, at kysterne i gennemsnit ligger lavere, og dermed ikke får presset luften så højt op, som områderne midt inde i landet.
De store skovområder i Nordsjællands midte får generelt mere nedbør og mindre solskin, fordi skove har større ”ruhed” end flade marker, og derfor opbremses luften mere.
I Halsnæs kan man maksimum være fem kilometer fra enten Arresø-vand, fjordvand eller havvand.
De mange solskinstimer peger på, at det ikke er helt tilfældigt med det store antal af feriegæster ved de nordsjællandske kyststrækninger.
”Det er velkendt, at Nordsjællands kyst er et godt sted at have sommerhus, og det må der jo være grunde til udover, at der er strand. Og det kan man sige, at data her også viser,” siger Frans Rubek.
Lange kystlinjer giver varme
Halsnæs har ikke bare flest solskinstimer og lav nedbørsrate. Beboere og sommerhusejere i kommunen kan tilmed glæde sig over lune og mindre udsvingende temperaturer, og det er på grund af de lange kyststrækninger.
Kystkommuner har generelt gode gennemsnitstemperaturer, forklarer Frans Rubek, da temperaturerne er knap så udsvingende som i kommunerne på blandt andet indre Sjælland.
Gennemsnitstemperaturerne er mere stabile ved kysterne, da havene fungerer som varme-reservoirer. Havene er altså med til at regulere temperaturerne på en anden måde, og derfor har kommuner, der ligger mere inde i landet, sværere ved at regulere temperaturforskellene, når vejret skifter.
Ser man på Stevns Kommune, der har kystlinjer ud mod Køge Bugt og Østersøen, er gennemsnitstemperaturerne også yderst stabile.
Tilsvarende resultater ses i Halsnæs Kommune, der har lange kystlinjer ud mod Kattegat, Isefjord og Roskilde fjord. Her er det relativt varme vand med til at sende temperaturerne i vejret uden alt for store temperaturudsving.
For beboere i Halsnæs Kommune betyder det, at der typisk ikke bliver hverken helt så koldt om vinteren eller helt så varmt om sommeren. Samtidig kan de nyde mange gode solskinstimer og færre regnvejrsdage end gennemsnittet.
På den regionale liste ligger kommuner som Ballerup og Herlev nederst med færrest solskinstimer.