1. april: Massiv tilflytning får Halsnæs til at indføre grænsekontrol
Tilflytning fra især Vesterbro og Nørrebro i København får nu Halsnæs til at indføre kontrolposter og bomme ved kommunegrænsen. Det er nemlig problematisk at så mange folk med så forskellig kulturel baggrund flytter til området. Kregme-rundkørslen er i spil til et egentligt tilflytter-checkpoint.
Bægeret er fyldt, der kan ikke integreres flere og der indføres grænsekontrol for at bremse invasionen.
Omtrent sådan lyder det i den nordsjællandske kommune Halsnæs, hvor tilflytning fra Vesterbro og Nørrebro i København er eksploderet de seneste år.
I mange år har Halsnæs ellers levet et stille liv med ro, skøn natur og kort til hav og fjord. Men den tilværelse er der vendt op og ned på efter især københavnske børnefamilier i stor stil har fået øjnene op for området. Og det er et problem med en så voldsom tilflytning og kulturindvandring på så kort tid.
Derfor indføres der et såkaldt tilflytter-checkpoints ved blandt andet Kregme for at stoppe masseindvandringen. Det viser interne papirer som ‘Vi Elsker Halsnæs’ er kommet i besiddelse af.
Der er intet officielt ude endnu, men borgmester i Halsnæs Kommune, Steffen Jensen, erkender, at der er drastiske skridt på vej, som han kalder ‘nødvendighedens politik’.
“Vi må gøre noget nu! Længe har vi haft en stiltiende aftale med Tisvildeleje og Rågeleje om at de håndterede københavnerne. Aftalen var klar: De platter københavnerne for dyre latter, og vi får lov til at være i fred. Men den ordning er tilsyneladende ved at smuldre,” siger borgmesteren og fortsætter: ‘Normalt er vi gode til at integrere folk fra alle mulige steder i verden, og vi er glade for alle slags folkeslag, men det her er en så anderledes kultur, at vi er nødt til at gøre noget ekstraordinært.”
Da langt de fleste københavnere kommer via Hillerød til Halsnæs, er det oplagt, at det største checkpoint skal ligge i Kregme. Ifølge borgmesteren fik man i sidste øjeblik tilføjet aftalen om grænsebomme og manuelt check af køretøjer til den igangværende ombygning af Kregme-rundkørslen med et samlet byråd bag.
Og rygtet er løbet til København.
“Folk ved jo godt, at det strammer til, da det spredes hurtigt i tilflytter-miljøet. Derfor har vi set folk, der tilsyneladende bare er på en weekendtur i sommerhus, men reelt har pakket det meste af deres lejlighed ned i en GoMore bil. Derfor er vi nødt til at tjekke alle fremover,” siger han.
Madvaner er blevet en kulturel slagmark i Halsnæs
Tiltaget med at opsætte checkpoints kommer på baggrund af flere opråb til kommunen om den gradvise ændring af samfundet, som borgerne i Halsnæs oplever. Ifølge Steffen Jensen er det på mange forskellige parametre tilflytternes meget anderledes livsstil slår igennem: Mad, jobs og generel opførsel.
En af dem, der har henvendt sig flere gange med sin frustration er Sigrid Jespersen. Hun bor i Ølsted og har børn på Ølsted Skole.
“Jeg har virkelig prøvet at tale med de nye, men de har en meget anderledes måde at se verden på. Fx havde vi en tilflytterfamilie fra Nørrebrogade, der brugte et helt forældremøde på brokke sig over, at der ikke er en fast falaffel-ordning på skolen, “ fortæller hun.
En anden der jævnligt oplever, hvordan madvaner og særlige skikke har stor vigtighed for tilflytterne fra København er varehuschef i Kvickly i Frederiksværk, Søren Henriksen:
“Det er sket flere gange, at en tilflytter har grædt i baglokalet, fordi der manglede vegansk blåbær-is eller en særlig økologisk rosévin,” fortæller han.
Ifølge varehuschefen kan de fleste triste tilflyttere dog muntres op med et lille trick: “Vi serverer dem en af vores kanelsnegle i en lille kagekasse fra Lagkagehuset. Det er lidt snyd, men det får de fleste til at falde til ro, så de kan fortsætte indkøbet.”
Anderledes livstil udfordrer lokale
En anden del af Halsnæs, der er hårdt ramt af tilflytning er Lynæs og Hundested, og en hurtig tur på de to respektive havne giver et indblik i, hvilke holdninger, der florerer om tilflytterne.
Kaspar Berthelsen, der er ved at lappe sin knallert, er klar i mælet:
“De kommer med deres lånevurderinger og F-16-lån og hvad det nu ellers hedder. De tager vores piger og vores huse. Det er ikke mange år siden, at man på ‘Generalen’ eller ‘Dolken’ kunne rafle sig til et sommerhus med havudsigt, men det er sgu slut nu,” siger han vrissent, og fortsætter: “Og så laver de jo ikke rigtig noget andet end at være på instagram og gå rundt klitterne efter havtorn til deres hipster-marmelade”.
Anette Hansen, der har kommer forbi, tilføjer lavmælt: “Og så fylder de veje og fortove med deres Christianitcykler. Vi kalder Nørregade for Suezkanalen, når sådan en par kassecykler laver prop.”
Også positive konsekvenser ved tilflytning
Det er dog ikke kun negativt med den store interesse fra københavnerfamilierne. Mange halsnæsborgere oplever nemlig, at det er blevet nemt at komme af med skrald.
I Lynæs er der flere interimistiske loppemarkeder i garagerne rundt omkring, og ifølge en anonym Lynæsborger, har det aldrig været nemmere at sælge ubrugeligt ragelse:
“Gammelt skrammel som vi før var nødt til at køre på genbrugspladsen, bliver nu revet væk til ublu priser. Vi skiftes til at skrive skilte med ‘Vintage’ eller ‘Retro loppemarked’ med vaklende bogstaver. Det virker bedre end at køre et boost på Facebook,” siger den helt anonyme Ole Henriksen.
En ny verden åbner sig for heldige
En af dem, der nåede at komme ind i kommunen før kontrollen bliver intensiveret er Marijuanah Kjærsneppe. Hun er oprindeligt er yogainstruktør og SoMe-manager fra Vesterbro:
“Jeg synes, at vi er blevet taget godt imod, men der er selvfølgelig meget man skal vænne sig til. Jeg vidste fx ikke, at der fandtes hunde, der er større end, at de kan være i en håndtaske. Og så er der det med ikke at kunne hente en fortrydelsespille på Steno Apoteket. Det skal man lige lære at planlægge efter,” siger hun.
Det er uvist, hvornår checkpoints og grænsebomme er installeret og klar til at begrænse tilflytningen til Halsnæs. Ordningen har en såkaldt solnedgangsklausul, hvilket betyder at initiativet skal revurderes senest den 1. april 2022.