Alex Nyborg Madsen: Det skæve har sjæl
Alex Nyborg Madsen har fundet hjem i Frederiksværk – i mere end én forstand. Egentlig var han på jagt efter et fotostudie i nærområdet, men inden han vidste af det, var han også i færd med at etablere en genbrugsbutik, et intimt spillested og lokaler til foredrag og workshops.
Og nej, det er ikke blot fordi, det er hans eget, men fordi bygningen i sig selv er bemærkelsesværdig.
– Dengang byggede man med stil!, udbryder han og viser rundt i den over 100 år gamle murstensbygning – Elværket – i skovkanten i Frederiksværk.
De fine sort- og gulternede flisegulve er med møje og besvær skrabet fri, lyset falder ind fra alle sider igennem de store, buede vinduer, og her er højt til loftet på flere måder.
Tilbage til start
– Det er lidt en ring, der slutter, for det her var faktisk min morfars første arbejdsplads, da han flyttede hertil fra Fyn i sidste århundrede, fortæller Alex Nyborg Madsen.
I begyndelsen af 1900-tallet blev det kommunale forsyningsværk opført med gas, vand og el til borgerne, og i dag er kun det tidligere elværk bevaret.
Halsnæs Kommune ejer bygningen og de fleste af udendørsarealerne, og huset var tilfældigvis til leje, da han var på udkig efter et fotostudie. Både han og fru Lone Rubæk Madsen har en forkærlighed for gamle huse og hun også for gamle ting og upcycling, så i den tidligere bestyrerbolig er Madam Madsens Genbrug rykket ind.
– Det er virkelig fedt, at de gamle bygninger med alle deres historier kan blive ved med at blive brugt. Det skæve har bare mere sjæl end det lige, og her er både råt og autentisk – og alligevel meget smukt. Og så er her så meget plads, at det vil være tarveligt, hvis vi ikke deler det med andre, siger Alex Nyborg Madsen.
Badebro og solnedgang
Selv er han født i forældrenes daværende hus på Skovbakken, og Frederiksværk var hans hjem de første 23 år af hans liv. Siden fulgte en årrække i København, hvor musiker- og radiokarrieren blev skudt i gang, og derefter en håndfuld år i Brøndby Strand og så et par i Særløse ved Lejre. Det var lige lovligt langt ude på landet, og i 2008 rykkede parret derfor teltpælene tilbage til Frederiksværks centrum.
– Vi havde både venner og familie heroppe, hvor man også fik noget for pengene, var bl.a. argumenterne for at søge tilbage til fødebyen.
– Og så er det fedt, at man kan bo 150 meter fra skoven, 300 meter fra Nørregade og spisesteder, imens ungerne kan lege på en stille, blind vej, tilføjer han.
Og så er der heller ikke langt til stranden langs Roskilde Fjord, som er Alex Nyborg Madsens yndlings natursted.
– Som barn var der udover badebro også små omklædningshuse på stranden, og her badede vi og kørte på knallerter. Dét sted elsker jeg – også selvom jeg som knægt nok aldrig har tænkt, at det var smukt… Men som fotograf bruger jeg jo lyset, og selvom jeg måske ikke er et udpræget naturmenneske, så ved jeg præcis, hvor og hvornår jeg kan fotografere en god solnedgang, og her er fjorden ved Frederiksværk rigtig god.
I dag har han ikke travlt med at komme herfra.
– Jeg fornemmer, at der er noget i gærde, og at der er nye tiltag på vej – også takket være interessante tilflyttere. Det er godt, for det er vigtigt at blive ved med at udvikle byen og området, og det er der heldigvis gode tegn på i øjeblikket, slutter han.
Besøg Elværket 3300 på Facebook.