Gjethuset er Nordsjællands største kulturhus
Stort, større, GJETHUSET! Sådan kan man med god grund beskrive den historiske bygning, der stolt toner frem midt i Frederiksværk. Med koncerter og events året rundt, samt et særligt sted for kunst, frivillighed og kultur, så er Gjethuset hele Nordsjællands oplevelsescenter.
Vi har mødt to af de drivende kræfter, der hver dag planlægger, udvikler og skaber oplevelser fra deres kontor i Gjethuset. Manisha Petersen, der til dagligt står for PR, salg og marketing, og Morten Vilhelm, der er kunstnerisk og administrativ leder.
– Hver evig eneste dag bliver jeg mindet om, hvor fantastisk et sted det er, når jeg om morgenen kommer til den store, nærmest majestætiske, bygning. Indvendig er de rå vægge med til at fortælle historien om en storhedstid, hvor man støbte kanoner, og hvor industrien grundlagde byen, fortæller Manisha og fortsætter:
– Jeg er opvokset heroppe, og flyttede til København i forbindelse med at jeg skulle læse videre. Nu arbejder jeg så med det jeg elsker, nemlig kultur, musik og events. Det er fedt at være med til at skabe oplevelser i så historiske rammer, og i et område jeg holder meget af. Samtidig fornemmer man også, at der overalt er en stolthed omkring Gjethuset, og at det er vores allesammens kulturelle center. En slags musisk og kreativt forsamlingshus i stor skala.
Gjethuset blev opført i to etaper fra år 1761-1763 og 1766-1767, og ordet “gjet” kommer eftersigende af det tyske ord for “at støbe”. Støberiet var kernen i datidens danske militærindustri og kongerigets forsvar, og utallige kanoner blev sendt ud i verden herfra. I årene frem skiftede produktionen til andre industrielle formål, før det i 1990, efter en kraftig restaurering, kunne åbnes som Frederiksværks og siden hele Halsnæs’ kulturhus.
Arrangementer året rundt – for alle
Et hurtigt kig ned over årets aktivitetskalender giver et godt indblik i den alsidighed, som Gjethuset rummer:
– Koncerter, foredrag, teater, messer, festivaller, stand-up, konferencer, kunstudstillinger. Ja, listen er sikkert længere end det. Vi gør en dyd ud af at fylde programmet med forskellige indslag – i et kulturhus af denne størrelse skal der være plads til mangfoldighed. Hvad enten det er en udendørs sommerkoncert med Kim Larsen, for mere end 4000 mennesker, eller børneteater en søndag eftermiddag, forklarer Morten.
– Jeg tror ikke, at vi ville kunne blive ved at med trække folk i Gjethuset, hvis ikke vi fornyede os. Derfor kigger vi også efter nye events og koncepter. Da jeg startede i Gjethuset, blev jeg ansvarlig for “Gjetloose”, som var en gruppe gymnasieelever, der stod bag en række koncerter for unge og upcoming bands. Denne gruppe fornyer vi nu, hvor de skal stå for den nye festival Nye Skud i maj 2017, der er en større festival med upcoming, danske bands og lokale musiknavne, forklarer Manisha og fortsætter:
– Det skal ikke være D:A:D-koncerter eller stand-up det hele, selvom det også er en del af, hvem vi er.
Når man kigger nærmere, og hurtigt får et overblik over, hvor meget der egentlig sker i løbet af et år, så bliver det også tydeligt, hvor meget man egentlig kan opleve i Gjethuset. Desuden har de cirka. 2000 m2 næsten altid en aktuel kunstudstilling i syd fløjen, og nogle gange er der faktisk flere arrangementer på samme dag.
Vi elsker vores frivillige
– Når vi siger, at vi er Nordsjællands største kulturhus, så handler det både om kvadratmeter og udvalg af events. Men også om den enorme opbakning, som vi har lokalt. Vi tæller ca. 80 frivillige, der stiller op med alt fra opsætning til afvikling – og også som personale i dagligdagen i caféen. Vi er én stor familie, og Gjethuset ville være noget helt andet uden dem, forklarer Morten.
– Vi kan også mærke opbakningen på vores Facebook-side, der lige nu tæller over 11.500 følgere, selvom Frederiksværk i sig selv kun tæller lidt over 12.000 indbyggere. Gjethuset er for hele området i Halsnæs, og vi har også tit gæster fra byer som Roskilde, Hillerød og Frederikssund. Det er på mange måde et samlingssted, som betyder meget for mange. Og på trods af vores størrelse er det nemt at komme i kontakt og dialog med os om et event eller andet, som man vil bruge Gjethuset til, forklarer Manisha.
Gjethuset er en selvejende institution, der er drevet som fond, og har til formål at drive et aktivt kulturhus i den historiske bygninger. Vil du vide mere, kan du med fordel klikke ind på Gjethusets egen hjemmeside eller besøge dem på Facebook. Der er altid noget nyt på programmet, og med garanti noget for enhver smag. Og her på Vi elsker Halsnæs kan vi slet ikke få armene ned, over hvor heldige vi er, at have Gjethuset som kulturelt fyrtårn i Nordsjælland.
Se aktuelle arrangementer og begivenheder på Gjethuset.dk eller deres Facebook.