Økosamfundet Dyssekilde fik os til Halsnæs
Gry, Morten og datteren Saga flyttede i februar 2017 ind i Økosamfundet Dyssekilde. De nåede et enkelt pit-stop i et andet bofælleskab i Ny Hammersholt ved Hillerød, inden valget faldt på Torup i midten af Halsnæs. Vi har mødt dem til en snak om det særlige ved Torup, og især Økosamfundet Dyssekilde (ØD). Og også hvordan det er gået med at falde til som børnefamilie og københavnere i den norvestlige del af Nordsjælland.
– Det startede egentlig tre år før, hvor vi sad i vores andel i København og googlede bofælleskaber på Sjælland. Der stødte vi første gang på Dyssekilde. Efter ét besøg, var vi allerede forelskede. Vi var dog lidt bekymrede for at flytte så langt fra København, og fandt i mellemtiden et bofælleskab i Hillerød, hvor vi lejede os ind for et halvt år, og prøvede konceptet ”bofælleskab” af. Vi endte efterfølgende med at blive et år mere, i et lidt mere klassisk kollektiv og deleværelser, men fandt ud af, at en dør til vores eget, faktisk passede bedst til os, fortæller Gry.
– Det passede også med, at nu var der blevet et rækkehus ledigt her på Regnbuen i ØD. Og så slog vi til. Tanken om fælleskabet, rummeligheden og idelogierne bag stedet talte meget til os. Også det at blive en del af noget etableret, og ikke starte fra bunden med opbygning af helt nye bofælleskaber. Det flirtede vi ellers også lidt med tanken om, fortsætter Morten, der stadig har arbejde i København, men med en ekstra hjemmearbejdsdag.
92 kvadratmeter ejerskab i unikt fællesskab
– Vi har nu vores eget hjem – et godt begynderhjem, som de forrige ejere sagde. Med alt hvad vi behøver, og så er udearealerne fælles. Selvom ØD er et fællesskab, så er der respekt for privatlivet, men heldigvis masser af muligheder for at interagere, gå i aktivitetsgrupper og starte nye fællesprojekter op. Det fornemmede vi allerede inden, og vi er ikke blevet skuffede, fortæller Gry og fortsætter:
– Jeg er også hurtigt faldet til, og kommet med i forskellige aktivitetsgrupper. Nok fordi jeg var i gang med at skrive speciale, da vi flyttede herop, og havde mange hele dage i og omkring Torup. Så møder man mange mennesker, og alle har været så imødekommende. Hele livet er repræsenteret her – ung som gammel – det er fedt!
Morten er stadig ved at lære stedet bedre at kende:
– Personligt tror jeg, at Dyssekilde er en smule for stort til, at jeg hurtigt har kunnet danne mig et overblik og fundet min rolle. 200 mennesker lyder måske som et meget lille samfund, men når man skal indgå i fællesskab, er det faktisk lidt af en øvelse. Heldigvis har det kun været positive bekendtskaber, med alle de folk, vi allerede har mødt. Og jeg vild med mentaliteten, som er lidt mere ”rough and rowdy”. Det virker som om alt kan lade sig gøre.
Læs også: Ungt blod til den gamle havn
Halsnæs er et skattekammer, der bliver ved at overraske
– Vi kendte langt fra alle områder i Halsnæs, da vi flyttede. Og har stadig meget til gode. Men vi besluttede som første ferie i sommers at tage cyklen rundt og besøge de forskellige campingpladser. Vi fandt ud af, at området var et skattekammer af små unikke og helt fantastiske områder. Hundested kan man få sin havnestemning og efterhånden også lidt hipster-kultur, i Sølager har man spisekammeret, og vi fandt også den fineste gamle have og frugtplantage med pluks-selv frugt lige uden for Torup.
Morten fortsætter: – Og vandet og strandene er en historie for sig. Vi er tæt på nordkysten og Hald strand, og kan nemt cykle derned og lege eller gå tur med Saga. Det er fedt. Og Lynæs har givet mig mere lyst til at udleve min surfer-drøm. Det er simpelthen så cool og lækkert derude. Jeg tror slet ikke, at vi er færdige med at opleve hvad vi har fået med i pakken heroppe.
Se også: Lynæs tog os med storm
Torup – En landsby med uforholdsmæssig meget energi
– Vi fornemmede allerede inden vi flyttede, at Torup kunne noget særligt. Et mejeri er blevet lavet til kultur- og musikhus og deleværksted, den populære lilleskole er åbnet på privat initiativ, og landsbycenteret og lokalrådet Torup Ting fortæller historien om en by, der vil skabe noget sammen. Det er en energi, som ikke er bare kommer af sig selv eller findes i alle byer af denne størrelse, forklarer Gry, som også for nyligt har meldt sig til en lokal byudviklingsgruppe under Torup Ting, som har sat sig for at styre udviklingen af en ny øko-bydel.
– Den lokale Torup Børnehave blev også oprettet af forældre fra Dyssekilde og er meget populær. Derfor skrev vi også Saga op lige så snart, at vi vidste, at vi ville flytte hertil. Det er unikt, at så mange tiltag sker, mest af alt fordi folk gerne vil investere sig selv i fælleskabet. Det smitter, og giver lyst til man selv finder interesser og invitere folk med i udviklingen, fortæller Morten.
Det er tydeligt at fornemme, at I er vilde med Dyssekilde og Torup, men havde I købt hus, hvis Dyssekilde lå et andet sted på Sjælland end lige Halsnæs?
– Det tror jeg faktisk ikke. Vi var rundt og se på nogle andre muligheder, også syd for København. Men Torup er noget særligt, men også fordi det ligger, hvor det gør. Her er liv, og højt til loftet, og naturen er vild og utæmmet. Vi fornemmede, at man fik meget med i pakken her. Vi bruger allerede mange af de omkringliggende byer. Og så havde jeg også et kæmpe ønske om at komme tættere på vandet, svarer Gry med reference til havet, fjorden og Arresø som omgiver Halsnæs.
– Det ville ikke være dårligt, hvis København var lidt tættere på. På den anden side får jeg hørt rigtig mange lydbøger i bilen på vej til arbejde, svarer Morten med et grin. Vi er glade for vores beslutning, både om bofællesskab og Halsnæs, og vi har fundet et godt hjem, der passer til os. Mere kan vel ikke ønske sig.
Nysgerrig på Dyssekilde? Besøg deres hjemmeside her.