Skovens mountainbike-spor er lige om hjørnet
Det var egentlig et ønske om at komme tæt på bedsteforældrene, der trak familien Lykkebo til Frederiksværk. Efterfølgende har området med kort til fjord, sø og skov givet dem det aktive familieliv og netværk, de søgte. Kvarteret emmer desuden af danmarkshistorie og gode muligheder for at springe ud på mountainbike.
På Valseværksstræde i centrum af Frederiksværk bor familien Lykkebo. Villaen ligger nærmest præcis mellem Roskilde Fjord og Arresø, og med fem minutters gang til skoven. Den centrale placering i det flotte, gamle arbejderkvarter, og lette adgang til natur, spiller en stor rolle for familien.
Det fortæller Jesper og Ida Lykkebo, der i 2015 flyttede til Frederiksværk med deres tre drenge efter halvandet år i Norge.
“Der er kort til det meste herfra. Ikke mindst naturen, som vi bruger meget tid i, når vi kører mountainbike i skoven. Desuden var det – efter tiden i Bergen – vigtigt for os at komme tæt på børnenes bedsteforældre, og huset her ligger meget tæt på deres,” fortæller han og fortsætter: “Faktisk er der en sti direkte fra vores have til deres hus.”
Huset, der er fra 1920´erne, ligger ikke blot nær den fri natur. Det er også kun stenkast fra biograf, bibliotek, gågade, sportsklubber og byens store kultur- og koncerthus, Gjethuset.
“Alt er lige i nærheden. Der måtte gerne komme flere børnefamilier lige her på vejen, men kvarteret er godt og stille og roligt, det meste er lige om hjørnet, og byen har længe åbent,” siger Jesper Lykkebo.
Begge forældre er uddannede industrielle designere. Han designer tilbehør til firehjulstrækkere i Frederikssund, mens hun lige nu arbejder som lærer i landsbyen Torup.
Mange tilflyttere på få år
I de knap fire år, der er gået, siden familien flyttede til, er der kun kommet flere tilflyttere til Frederiksværk og kommunen generelt. I følge Danmarks Statistik flyttede der 1804 personer til Halsnæs Kommune fra andre kommuner i 2018. Og det undrer ikke Ida Lykkebo.
“Jeg var spændt på at flytte hertil og nok også lidt fordomsfuld, men jeg må indrømme, at det er rigtigt rart at bo her. Der er meget, der fungerer rigtigt godt – for eksempel er der et super bibliotek. Folk er generelt meget afslappede og går ikke rundt og måler hinanden. Jeg føler, vi har ro til at putte de værdier i vores børn, som vi gerne vil,” siger hun.
Den positive udvikling med mange tilflyttere er familien glad for at være en del af: “Det er tydeligt, at flere vælger Halsnæs til i de her år, og det er jo dejligt. Vi har været aktive på at opbygge et netværk og har hurtigt fået en omgangskreds af både tilflyttere og dem, der er født og opvokset i byen,” fortæller Jesper.
Et af de steder, hvor familien har mødt nye mennesker, er i tennisklubben, der ligger på den anden side af vejen. Hurtigt kom han og to af drengene i gang med ketcherne, og Jesper gik desuden ind i bestyrelsesarbejdet i klubben.
Nyt netværk via børnene
Inden rykket til Halsnæs Kommune havde de besluttet, at børnene Sophus, Eske og Sigmund skulle gå på Halsnæs Lilleskole, der er den samme skole, som Ida arbejder på. En beslutning, de er glade for. Udover at skolen passer til deres værdier, har familien også her fået et solidt netværk.
“Vi har oplevet, at forældre og lærere på skolen er meget åbne for at få nye bekendtskaber og for eksempel arrangerer fællesspisninger og fester. Sådan noget betyder meget, når man er tilflytter.”
Selvom skolen ligger uden for Frederiksværk, er transporttiden i følge Jesper ikke noget problem efter at have boet i Norge, hvor der var langt til det meste. Faktisk er der en fordel ved at skulle ud af Frederiksværk – nemlig muligheden for at købe lokale, økologiske råvarer direkte fra producenterne. Noget, familien tit benytter sig af: “Vi kører forbi Grønnessegård eller Sølager Grøntsalg og handler. Der ligger meget af den slags heromkring, og det er rart at kunne handle lokale økologiske fødevarer,” slutter Jesper Lykkebo .
Historisk kobbervalseværk har lagt navn til gader og stræder
Hvis man kender en smule til Frederiksværks historie, er det oplagt at tro, at familien Lykkebos vej – Valseværksstræde – er knyttet til Stålvalseværket, der på mange måder bærer arven videre for Frederiksværk som Danmarks første industriby.
Men nej.
Valseværksstræde har sit navn fra en svunden tid med et verdensomspændende kobbervalseværk, der drev sin valse ved hjælp af kanalerne i området fra 1802 til 1907. Kobbervalseværket spiller en væsentlig rolle i Danmarkshistorien. Dels som hovedleverandør af kobberplader til Den Danske Flåde, dels som leverandør til den Kongelige Danske Mønt.
Der blev i forbindelse med produktionen bygget boliger til både ejer og arbejderne samt en række tilknyttede små industrier i området.
I dag er det stort set kun gadenavnene, der vidner om, at her har ligget et værk, der havde hele verden som kunde. De nuværende huse i området er dog bygget op i samme skala som dengang og repræsenterer indirekte miljøet fra starten af 1800-tallet.