SUP er sjovt og nemt at starte på i Halsnæs
En af de hurtigst voksende sportsgrene i Danmark er Stand Up Paddleboard – også kaldet SUP. Vandsporten, hvor du står op på en form for surfbræt og padler afsted, er godt på vej til at blive allemandseje. I Halsnæs er du maksimum fem kilometer fra fjord, hav eller sø, så området er oplagt til al slags vandsport – ikke mindst SUP.
På med våddragten, badebuksen eller bikinien. Den helt store ting i 2021 er nemlig Stand Up Padleboard, hvor du, hvis du øver dig lidt, kan se cool ud og have det sjovt mens du padler stående afsted mod solnedgangen.
SUP kan foregå i bølger til havs, på fladt og stille vand i havne, åer, og langs kyststrækninger, hvor man flyder med strømmen.
Og det er ikke så mærkeligt, at SUP er blevet en folkekær vandsport. Det er nemlig sjovt, sundt, corona-sikkert og ekstrem god motion – og så er det nemt at komme i gang.
SUP kan siges at være vandsportens svar på bordtennis eller badminton: Der skal ikke meget øvelse til, før det bliver rigtig sjovt, og du kan blive bidt af et galt SUP-board inden længe.
Du sætter selv niveauet med SUP
SUP-sporten, der er en moderne variation af den klassiske surferkultur, er blevet yderst populær blandt alle typer idrætsudøvere, da man selv kan bestemme styre og intensiteten.
Derfor er sportsgrenen både ideel for mennesker, der vil træne hårdt, motionister, der gerne vil opleve hav og natur på en ny måde, samt familier, børn og unge, der bare har lyst til at lege med vand og balance en varm sommerdag.
SUP er rent ud sagt for alle, der har lyst til at give sig i kast med vandsportens glæder.
SUP stammer fra Hawaii
Som så meget andet populærkultur stammer SUP fra USA – eller rettere fra den amerikanske stillehavsstat Hawaii, der i forvejen er kendt som et surferparadis. I 1940’erne begyndte John Choy, en lokal hawaiianer, den moderne form for Stand Up Paddle.
John Choy havde surfet hele sit liv, men da han blev ældre, var han ikke længere i stand til at komme op og ned fra sit surfboard, som han plejede. I stedet valgte han at stille sig på sit board fra brændingen, og padle ud med en kano-padle for at fange bølgerne.
Og sådan spirede SUP-sporten ved Stillehavet, da flere og flere surfere tog teknikken til sig. Det var dog først op gennem 00’erne, at amerikanerne og resten af verden fik øjnene op for SUP-sportens fortræffeligheder.
Lynæs er perfekt til SUP
Det er dog ikke kun i lande med varme temperaturer, der dyrkes Stand Up Paddle. Den populære vandsportsaktivitet er som sagt blevet allemandseje i Danmark, og flere og flere steder i det danske land ser man folk padle rundt på deres boards enten alene eller med selskab foran på brættet.
I Lynæs er der de helt perfekte rammer, når det kommer til SUP-sport, da det store, lavvandede bugtområde gør det nærmest umuligt at drive til havs. Du kan derfor uden bekymringer afprøve forskellige SUP-teknikker og boards, selvom det er første gang, du giver dig i kast med den sjove sportsgren.
Ved Lynæs Havn ligger Lynæs wind- og Kitssurfing Club, og selvom navnet ikke afslører det har de også en SUP-afdeling.
Desuden ligger Lynæs Surfcenter et stenkast derfra. De tilbyder sjove og lærerige arrangementer og kurser, der udfordrer dig, uanset om du er øvet eller nybegynder. Her kan du også leje SUP-udstyr, hvis du ikke har mulighed for at medbringe dit eget.
SUP i Frederiksværk Sejlklub
Der er også en SUP-afdeling i Frederiksværk Sejlklub. Klubben har fået sponseret 13 SUP-boards fra Friluftsrådet og Halsnæs Kommune til opstart af en SUP-afdeling.
Alle medlemmer af sejlklubben kan deltage SUP-afdelingens aktiviteter. Man skal dog tage et grundkursus for at benytte klubbens SUP-materiel resten af sæsonen.
Dyrk yoga på dit SUP-board
Et SUP-board kan bruges til andet end bare at padle på, det bliver eksempelvis også brugt til yogatræning. Det lyder måske som en gakket hybridsport fra TV-programmet VERSUS på Danmarks Radio, men faktisk er blandingen af yoga og SUP en relativt stor og populær aktivitet.
Grundlæggende handler SUP-yoga om at finde en indre ro og balance, ligesom yoga i traditionel forstand, hvor man også skal lade tankerne slippe og være til stede i nuet.
Kombinationen af SUP og yoga har dog en helt enestående effekt i forhold til fordybelse, da den foregår i et meget langsomt tempo, og kræver mere balancetræning, end yoga ellers gør på land. På paddleboardet bliver du automatisk nødt til at være til stede i det, du laver nu og her, da du ellers vil ryge i vandet.
Vandets beroligende kluklyde og bølgende bevægelser ind på boardet, er med til at skabe en følelse af at være ét med naturen. SUP-yoga kræver en dyb koncentration, hvilket giver en oplevelse af frihed, og der er pludselig ikke andet end naturen og din evne til at balancere, der kan forstyrre dig og dine tanker.
Hvad skal man bruge til at starte op med SUP?
Du har nu læst, at SUP-sporten er sjov, lærerig og udfordrende for både krop, balance og sind. Men hvordan kommer du selv bedst i gang? Det kan du blive klogere på her.
SUP er som udgangspunkt en simpel sport, der ikke kræver meget mere end et board, en pagaj og en god portion balance. Og så selvfølgelig vand, man kan flyde på og padle i. Dernæst en god våddragt, hvis det vel at mærke er udenfor den helt hede sommersæson.
Selvom et SUP-board er onesize og kan bruges af både børn og voksne, er der mange muligheder, der er værd at have med i sine overvejelser, når man skal investere i et board.
Tag nemlig ikke fejl: SUP er også en sport for grejnørder, og der er derfor masser af valgmuligheder at have in mente i forhold til boardets design, længde, runding, dynamik og så videre. For ikke at tale om, at brugerens vægt på boardet har en vis indflydelse på teknikken.
Start med at leje SUP-board før du køber
Hvis du vil dyrke SUP regelmæssigt og gerne vil købe dit eget udstyr, kræver det, at du vælger det board, der passer nøjagtigt til dine behov.
Her er tempoet på vandet afgørende for, hvilken oplevelse, du søger.
Nogle bruger deres paddleboards til at få en naturoplevelse på roligt vand i et behageligt vejr, og andre bruger det til at opnå en hårdere motionsform ved at aktivere musklerne ved et øget tempo.
Til en start kan du vælge at leje udstyret, så du med sikkerhed ved, hvilket paddleboard, der er det helt rigtige match for dig.
Der er rig mulighed for at leje udstyr rigtig mange steder rundt omkring i landet.
Hvilket SUP-board skal man købe?
Har du besluttet dig for at investere i et SUP-board, er det værd at undersøge markedet grundigt, før du handler. Der er nemlig mange parametre, der spiller ind, når det kommer til paddleboards. Paddleboards er nemlig meget alsidige.
Derfor er det vigtigt at overveje, hvilken type board, du skal investere i, alt efter hvilke aktiviteter, du skal bruge det til. Paddleboardets form spiller en afgørende rolle i, hvordan det arbejder i vandet og hvordan du kan bruge det.
Der er findes flere forskellige typer paddleboards på markedet afhængigt af, hvordan du vil bruge det.
For det første skelnes der mellem to typiske paddleboard former: en blød og en spids form.
Den bløde form er bred, flad og plan, nem at manøvrere, og er derfor et godt valg for begynderen. Den spidse boardtype er tilspidset både foran og bagtil, hvilket gør, at den kan skære gennem vandet som en kajak.
Det betyder, at boardet kan komme op i en højere fart. Det spidse paddleboard appellerer derfor ofte til en mere rutineret paddlebruger, da det er sværere at manøvrere med.
Dernæst skelnes der mellem det faste paddleboard og det oppustelige paddleboard.
Det faste board har i længere tid været det populære valg, især for de garverede SUP’ere, da det sikrer god performance og stabilitet på vandet. De oppustelige boards har dog inden for de senere år revolutioneret SUP branchen, da de er lettere at opbevare i hjemmet og transportere med sig rundt.
Det er et mere alsidigt board, og har derfor vundet stor popularitet hos den bredere skare af SUP-brugere.
Pris og bedste paddleboard
Paddleboards fås i forskellige prisklasser, og ligger typisk mellem 2.000 kroner til 10.000 kroner. Pris hænger ofte sammen med kvaliteten, men nedenfor kan du finde de bedste paddleboards til prisen.