I den gode sags tjeneste på cykel
Claus Bodenhoff har et stort hjerte, og en endnu større vilje. Initiativtageren bag cykelprojektet Danmark Rundt for Børnecancerfonden sætter sig for tredje år i sadlen, når Team Bodenhoff i 2017 igen samler penge ind til den gode sag – ubeskåret støtte til kvalitetstid og børneoplevelser for landets kræftramte børn. Vi har mødt Claus Bodenhoff til en snak om ham og et velgørenhedsprojekt, der vokser sig større år for år.
Vi er blevet budt på kaffe. Denne gang i et gult parcelhus i Frederiksværk på Maagevej, og det er Merete der åbner døren med et smil. Merete og Claus er gift, har 3 børn der alle er flyttet hjemmefra, og har boet her siden sidst i 90’erne.
– Huset er ved at være lidt stort til to personer, men vi elsker det, siger Claus.
Merete når lige at servere kaffen, inden hun er på vej ud af døren. – Hun er ansat som min hushjælp, siger Claus med et grin, men bag ved joken eksistere en barsk sandhed. Claus lider nemlig af polycystisk nyresygdom, der blusser op en gang i mellem, og som har forårsaget at hans nyrer kun fungerer med 10 % af kapaciteten. Dagen hvor vi møder ham, har det også givet lidt problemer med den ene fod.
– Det er noget, jeg lever med, men det har ikke sat begrænsninger for min vilje til at cykle for sagen. Tværtimod. Så er den sikkert blevet stærkere. Projektet og udviklingen er simpelthen så fantastisk at følge, og det der startede med en tosset mands idé, er nu et struktureret velgørenhedsarbejde. Det tager meget af min fritid, men det har nok altid ligget til mig at kaste mig ud i den slags projekter, fortæller Claus.
Det kan enhver idiot da gøre
Ideen til Danmark rundt – Team Bodenhoff kom sig af en deltagelse med Team Rynkeby til Paris i 2014. Selv at cykle tusindevis af kilometer var nyt for Claus, men ikke sporten:
– Jeg har arbejdet med Post Danmark Rundt i 6 år, hvor jeg har stået for musikken i mål- og startområder. Den vej har jeg et godt netværk. Men den stor cykelentusiast har jeg nok aldrig været. Til gengæld har jeg arbejdet med indsamling til kræftbekæmpelse før, da vi på Grønland indsamlede et sted mellem 2 og 3 millioner kroner på en weekend, hvor jeg selv var idéskaberen og projektleder for indsamlingen. At kombinere cykeltur med indsamling handlede også om at sige, at det kan godt være jeg ikke kan gå så godt, men cykle det kan jeg sgu da, siger Claus med et smil.
– Efter jeg havde været med Team Rynkeby i Paris, havde jeg et møde med Carl Erik Dalbøge, der er direktør i Team Rynkeby fonden. Jeg fortalte om min ide, om at køre rundt i Danmark i stedet for til Paris, da det jo alligevel er her pengene går til. Han sagde, du er ikke rigtig klog, men hvis nogen skulle kunne gøre det, er det dig. Det gav mig det sidste skub og mod til at planlægge den første tur i 2015.
– Enhver idiot kan sætte sig op på en cykel og træne sig op til at køre til Paris, for det kunne jeg jo dengang. Men at lave en dansk indsamling og lave min egen rute i det smukke, danske landskab, det tændte en ild i mig.
Opbakning fra alle kanter og hjørner
Claus fik allerede på sin første rute i 2015 en opbakning, som han ikke havde set komme:
– Jeg startede med et Facebook-opslag og pludselig fik jeg kontakter fra både hjælpere, ryttere og virksomheder, også tilbudt overnatning. Egentlig havde jeg bare tænkt at sætte 5 sportstasker med tøj, hos folk jeg kendte. Og så køre fra sted til sted. Men når folk høre om formålet og projektet, så opstår der tit uventet hjælp. Og jeg kom hurtigt i gang, ikke mindst takket være min grafiker, Merete Møller.
En byfest i Års, et særligt foredrag i Tinglev og en dyr racercykel sponseret af Ditlev cykler i Hundested er bare nogle få eksempler på den enorme opbakning, som Claus har modtaget:
– Da vi cyklede ud af Frederiksværk mod Hundested, der ramte vi en strækning med ny asfalt. Det ødelagde vores cykler, bremser og gear, men hurtigt fik vi bud sendt fra Ditlev Cykler og hjælp til rensning, og han har tilmed sponsoreret den racercykel, jeg kører på. Et andet sted vi kom frem, var i Års, hvor de havde arrangeret en hel byfest omkring vores ankomst, og samlede 100.000 kroner ind. Og i Tinglev rejste en bagermester, Thomas Brogaard sig op til mit foredrag, og råbte ”jeg elsker dig og din projekt” og lovede fuld opbakning gennem hans bagerlaug i 2016. Og jeg kunne blive ved med gode historier, fortæller Claus.
Danmark rundt for tredje gang – Målet er 1.500.000 kroner!
Hvorfor bliver du ved? Er du ikke tilfreds med alle de penge du allerede har indsamlet?
– Folk spørger mig nogle gange, er du ikke stolt af det du har indsamlet? Og jeg svarer hver gang, nej, ikke stolt. Jeg er bare glad. Glad for at se, at de penge går til noget godt. Og så kan jeg lige så godt blive ved. Jeg har stadig en oplevelse printet tydeligt i hukommelsen, fra et besøg på et hospital for kræftsyge børn. Det var i 80’erne i forbindelse med fodboldholdet Stjerneholdet, hvor jeg spillede med. Når man ser, hvem de penge går til, og kan bringe smil og lys i deres hverdag, så er det nemt at blive ved.
– I år sætter vi målet endnu højere, og det tør jeg godt, fordi vi har et endnu stærkere hold. Vi har protektorer, samarbejdspartnere og en god planlægning, der sikrer at vi udvikler os i den rigtige retning. Den tidligere cykelrytter, Jens Veggerby har støttet mig og lært mig at cykle fra dag 1, og i år går han med sin erfaring fra Sport og Kultur ind den frivillige styregruppe. Sidste år indsamlede vi 961.000 kroner, og det var meget tæt på målet. Nu slår vi den rekord, det har jeg jo lovet, siger Claus med et blink i øjet.
Ronaldos “sure” underbukser
En del af Claus’ tur rundt i Danmark er besøg på diverse virksomheder, men også lokalt startes der kampagner eller auktioner, der bidrager til indsamlingen:
– Virksomheder og privatpersoner støtter på mange måder. En simpel overførsel, en markedsføringskampagne i deres kundedatabase eller i nogle tilfælde donere de også ting vi kan sætte på auktion. JBS donerede for eksempel et par signeret underbukser fra fodboldspilleren Cristiano Ronaldo, som vi solgte på auktion. Desværre lidt for billigt. Selvom det for nogle bare er signerede underbukser, er der samlere, der gerne vil have fat i dem.
Hvordan kan folk støtte projektet i 2017?
Folk kan cykle med eller møde os i en af de byer, hvor vi kommer frem. Rutekortet ligger på vores Facebookgruppe. Og så er det ellers kun fantasien der sætter grænser. Vi kommer også til at lave auktioner i år, og ellers er al støtte velkommen. Jeg trækker ofte på mit netværk, men det bliver heldigvis kun større og større, så det er ikke til at sige, hvad der bliver det næste påfund.
Det starter og slutter i Halsnæs
Hvad er det ved Halsnæs, der gør at du og din familie bor her?
-Jeg har valgt, at alle mine ture skulle starte og slutte herfra, hvor jeg bor. Jeg kom allerede hertil som 7-årig i mine forældres sommerhus i Liseleje. Fantastisk strand! Da jeg var ung lejede jeg et værelse i Asserbo hos bus-Anders, og i 1998 efter et længere eventyr i Grønland, så slog vi os for alvor ned i Frederiksværk by.
-Vi kunne sikkert bo mange andre steder omkring København, der ville være tættere på mit job. Men der er intet der slår, at ”komme hjem” til Halsnæs, og mærke roen falde over en. Naturen er fantastisk og det er menneskene også. Jeg joker nogle gange med, at jeg i min tid i Esbjerg har lært at tale med de lokale. De kan godt være lidt særlige heroppe, men på den gode måde, fortæller Claus med et smil.
Der er intet der slår, at komme hjem til Halsnæs, og mærke roen falde over en.
Claus Bodenhoff er vist det, som man roligt kan kalde en frivillig iværksætter eller ildsjæl. Han kan slet ikke lade være, og måske ser du ham på cyklen en dag. Selvom turene bliver kortere og kortere, skal der stadig trænes for at holde en nogenlunde cykelform.
Team Bodenhoff kører i 2017 fra d. 7. til d. 15. august med start i Lynæs og hjemkomst til Frederiksværk, og du kan allerede nu følge indsamlingen på Facebook eller selv donere et beløb. Pengene går direkte ind til Børnecancerfonden, hvor Team Bodenhoff har fået oprettet en konto reg. 4183 konto 11659837 og et Mobile Pay nummer 21783033.
Følg Team Bodenhoff på Facebook!